Фермерите са на ръба и вносните зеленчуци може да превземат рафтовете
Зеленчукопроизводителите са притиснати от енергийната криза и все повече от тях обмислят да прекратят или релокират дейността си извън Европа
Еманюел Льофевр произвежда хиляди тонове ендивия годишно във фермата си в Северна Франция, но сега може да се откаже от реколтата си поради огромните разходи за енергия, необходими за замразяване на събраните луковици. Неговият случай не е единственият. В цяла Северна и Западна Европа производителите на зеленчуци обмислят спиране на дейността си поради финансовия удар от енергийната криза. А това допълнително застрашава доставките на храни, пише Reuters.
Повишаването на цените на електроенергията и газа ще се отрази върху културите, отглеждани през зимата в отопляеми оранжерии, като домати, чушки и краставици, и тези, които трябва да се съхраняват в хладилни помещения, като ябълки, лук и ендивия.
Грижата за ендивиите е особено енергоемка. След като луковиците се приберат през есента, те се съхраняват при температури под нулата и след това се засаждат отново в контейнери с контролирана температура, за да се даде възможност за целогодишно производство.
Наистина се чудим дали ще ожънем това, което има на нивите тази зима“, каза Льофевр.
Европейските фермери предупреждават за недостиг на зеленчуци. Очакваният удар върху производството и скокът на цените означава, че супермаркетите може да преминат към снабдяване с повече стоки от по-топлите страни като Мароко, Турция, Тунис и Египет.
Най-големият разход за производителите, които отглеждат зеленчуци в оранжерии, е свързан с поскъпването на газа. Двама френски фермери, подновяващи договорите си за електроенергия за 2023 г., споделиха, че са им котирани цени над 10 пъти над тези от 2021 г.
„През следващите седмици ще планирам сезона, но не знам какво да правя“, каза Бенджамин Симоно-Де Вос, който отглежда краставици, домати и ягоди на юг от Париж.
Ако ситуацията остане така, няма смисъл да започваме още една година. Не е устойчиво.“
Поглед на юг
Фермерите не се борят само със спираловидните цени на енергията. Разходите за торове, опаковки и транспорт растат и застрашават маржовете.
„Сблъскваме се с общо увеличени производствени разходи от около 30%“, посочи Йоханес Грос, заместник-мениджър продажби в германската кооперация Reichenau-Gemüse, чиито оранжерии покриват около 60 хектара. Енергията представлява някъде между половината и две трети от тези допълнителни разходи, каза той.
„Някои колеги мислят да си оставят оранжериите празни, за да са възможно най-ниски разходите. Никой не знае какво ще стане догодина“, коментира Грос.
Групата за оранжерийна индустрия Glastuinbouw Nederland посочва, че до 40% от нейните 3000 членове са във финансови затруднения. Дори в слънчеви страни като Испания, производителите на плодове и зеленчуци се борят с 25% увеличение на разходите за торове.
Джак Уорд, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на производителите, каза, че е неизбежно производството на плодове и зеленчуци да не се премести в по-топъл климат.
Ще преместим производството все по-на юг, надолу през Испания и в Мароко и части от Африка.“