Fiat Chrysler и Renault преговарят за свързване на бизнеса

Натискът за консолидация сред производителите на автомобили нараства заради новите предизвикателства на пазара

Fiat Chrysler и Renault преговарят за свързване на бизнеса

Снимка: БТА

852 ~ 2 мин. четене
Fiat Chrysler (FCA) и Renault са в преговори за всеобхватно глобално обвързване на дейността им, което би могло да помогне за решаването на някои от основните слабости на двете автомобилни компании, пише Reuters, позовавайки се на двама свои източника. Разговорите са в напреднал етап.

По-рано Financial Times обяви, че FCA и Renault обсъждат сделка за изграждане на „обширни връзки“ за справяне със структурните предизвикателства, пред които е изправена световната автомобилна индустрия.

Говорител на Fiat Chrysler отказа да коментира информацията. Говорителят на Renault Фредерик Тексиер заяви пред Reuters, че френският производител на автомобили няма коментари.

Натискът за консолидация сред производителите на автомобили нараства заедно с предизвикателствата, свързани с електрификацията на индустрията, затягането на емисионните стандарти и необходимостта от големи инвестиции в технологии, свързани с автономните превозни средства.

FCA и Renault имат обща пазарна капитализация от 33 млрд. евро, а общите световни продажби са 8.7 млн. автомобила. Освен че увеличава много мащаба си, засилването на връзките може да помогне за запълване на недостатъците от двете страни.

Италиано-американският автопроизводител има силно печеливш бизнес в Северна Америка с марките RAM и Jeep, но губи пари в Европа. От друга страна френският му конкурент е пионер при електрическите автомобили с относително икономичните си двигатели и силно присъствие в развиващите се пазари, но не и в САЩ.

Всяко обвързване обаче ще се сблъска с политически пречки и проблеми с работната сила, особено в Италия. Повечето от европейските заводи на FCA са с капацитет под 50%, пише Reuters.
Не е ясно дали преговорите между FCA и Renault ще приключат успешно.

Разглежданият план може да включва някакво прехвърляне на собственост. „Това не е просто друго партньорство, това е нещо повече“, е казал друг източник пред Reuters.

И двете компании проучват възможности за работа и с други конкуренти. FCA наскоро възобнови дискусиите с PSA Group, а Renault търси сливане с Nissan.

Свързването между Fiat Chrysler и Renault не би попречило на консолидирането на съюза с Nissan, е каза един от източниците.

Партньорството Renault-Nissan, подкрепено от кръстосани дялови участия, е обтегнато заради скандала около бившия председател Карлос Гон, който бе свален след вътрешното разследване на Nissan.
Коментари: 0