Fiat прие да плати $40 млн. глоба заради лъжливи данни за продажби

Компанията е заблуждавала инвеститорите от 2012 г. до 2016 г.

Fiat прие да плати $40 млн. глоба заради лъжливи данни за продажби

Снимка: БТА

Fiat Chrysler се съгласи да плати глоба в размер на 40 милиона долара, поемайки отговорност за това, че години наред е лъгала инвеститорите за броя продадени автомобили, съобщава CNN. 

Става дума за погрешно предоставяни данни в периода между 2012 г. и 2016 г. Заблудата се е извършвала с помощта на база данни за недекларирани продажби, става ясно от изявление на американската Комисия за ценни книжа и борси. 

Автомобилният производител нито признава, нито отрича каквото и да било нарушение, като част от споразумението. По всичко личи обаче, че компанията е заблудила инвеститорите относно растежа на продажбите, с какъвто се хвалеше ежемесечно. 

„В заповедта на SEC се установява, че [Fiat Chrysler] е надула резултатите от продажбите на нови превозни средства, като е плащала на дилърите да съобщават за фалшиви продажби на превозни средства“, казаха от агенцията. 

В изявлението се посочва още, че автомобилният производител поддържа и база данни за действителните продажби. Тя обаче не е публично достъпна.

Коментари: 0