Financial Times нареди 7 български компании сред най-бързо развиващите се в Европа

Те попадат в сфери като технологии, транспорт, мениджмънт и консултантска дейност, храни и напитки, търговия

Financial Times нареди 7 български компании сред най-бързо развиващите се в Европа

Снимка: Pexels

Седем български компании влязоха в ежегодната класация на Financial Times за най-бързо развиващите се бизнес играчи в Европа. Това са Accedia, Bulpros Consulting, Donau Star Bg, Next Consult, Smart Organic, Scale Focus и Dynaphos. Те попадат в сфери като технологии, транспорт, мениджмънт и консултантска дейност, храни и напитки, търговия. 

Financial Times изготвя класацията си за трета поредна година, като подрежда най-бързо развиващите се организации в топ 1000. Изданието си партнира със Statista, на базата на чиито данни изброява играчите, постигнали най-висок годишен ръст на приходите между 2014 и 2017 г. 

Конкуренцията тази година е била по-голяма – предприятието на последното 1000-но място регистрира растеж от 37.7%. За сравнение в миналогодишното издание компанията на тази позиция е имала годишен ръст от 34.6%. 

Българската компания, попаднала на най-предно място в класацията, е Accedia. Тя е наредена на 448-а в подреждането с ръст на приходите от 69.6%. Тя предлага професионални IT услуги в сферата на технологичното консултиране, аутсорсинг на софтуерни разработки и цялостни решения за малки и големи предприятия. 

Веднага след нея на 449 място е Bulpros Consulting с ръст на приходите от 69.5%. Тя също е технологична компания, предлагаща IT и BPO услуги на бизнеса в сферата на облачните решения, големите данни, IoT. 

Третата българска компания е  Donau Star Bg (476 място) с ръст на приходите от 67.1%. Тя попада в категорията „пътуване и свободно време“. Компанията се занимава с организирането на комбинирани видове транспортиране на товари – с кораб и по суша със специализирана транспортна техника. 

Next Consult (642 място) е категоризирана в сферата на консултантския мениджмънт. Ръстът на приходите ѝ е в размер на 55.8%. Компанията се занимава с бизнес и управленско консултиране, дигитален маркетинг и IT решения. 

Smart Organic се нарежда на 908 място с ръст на приходите от 41.4% и попада в категорията „храни и напитки“. Компанията се занимава с производството на суровите барчета RooBar и био храни, включително брашна, семена, масла и тахани. Smart Organic стои и зад веригата био магазини „Зелен“ 

Шестата българска компания в класацията е Scale Focus – на 937 място с 40% ръст на приходите. Това е технологична компания, занимаваща с научно-изследователска дейност и инженерна дейност. 

Седмият играч с български произход в международната класация е Dynaphos, класиран на 954 място с ръст на приходите от 39.3%. Компанията развива дейност в сферата на търговията, предлагайки специализирани решения за фотография, видео и кино. 

Тазгодишната класацията на FT показва, че въпреки предизвикателствата за европейската икономика, свързани с Brexit, все още има начини за увеличаване на приходите с бързи темпове. 
Коментари: 0