Финансирането на борбата срещу стареенето е рекордно

Има вероятност да бъде открит универсален лек за рака, диабета и сърдечните болести

Финансирането на борбата срещу стареенето е рекордно
Финансирането в сферата на борбата срещу стареенето е на рекордно ниво. От началото на годината до сега инвеститорите са заложили общо 850 млн. долара на стартъпи, които се борят за намаляване на стареенето и удължаване на дълголетието на хората, пише CBInsights.

Напоследък се наблюдава изключителен ръст на тази тенденция – през цялата 2017 г. средствата, инвестирани в наука срещу стареенето, са били 324 млн. млн. долара. През 2016 г. Пък не е имало почти никакви инвестиции.

Огромният интерес към борбата срещу старостта е подкрепен от увеличаващото се научно познание как всъщност протича остаряването. През 2013 г. научното списание Cell публикува статия, описваща деветте ключови биологични процеса, залегнали в основата на остаряването.

Оттогава учените работят да разработят лекарства за забавяне на тези конкретни процеси. Дори Националният здравен институт на САЩ създаде отдел, посветен на изследвания в областта на старостта. Институт вярва, че именно застаряването е в основата на болести като “Алцхаймер”, рак, диабет и различните заболявания на сърцето. Именно затова, ако се справят с остаряването, учените могат да открият универсален лек за тези болести.
Коментари: 0