Fitch свали оценката на дълга на Украйна

Това стана въпреки обявния план за помощ на МВФ

Fitch свали оценката на дълга на Украйна
116 ~ 1 мин. четене

Финансовата агенция Fitch понижи оценката на държавния дълг на Украйна с една степен - от „ССС” на „СС”, въпреки обявения в четвъртък план на МВФ за помощ на Украйна в размер на 17,5 млрд. долара, предаде Франс прес.

В изявлението на агенцията за кредитен рейтинг, се посочва, че планът на МВФ ще помогне "да се запълнят нуждите на страната от финансиране", но трябва да бъде придружен от преструктуриране на дълга, който се държи от частни кредитори, а това се очертава като "все по-вероятно".

Украинската икономика бе тежко засегната от ескалацията на конфликта със сепаратистите в Източна Украйна и прави "вероятна" хипотезата от невъзможност за плащания, добавя Fitch,

Според агенцията дългът на Украйна е достигнал 72% от БВП, а се очаква през 2015 г. рецесията да продължи с 5-процентово свиване на икономическата дейност след спада от 7,5% миналата година.

МВФ обяви, че за следващите четири години общата финансова помощ за Киев ще достигне 40 млрд. долара, но тя ще се отпуска при условие, че се проведат драстични икономически реформи, отбелязва АФП.

Рейтинговата агенция смята, че политическите рискове за това провеждане на реформи са високи, а финансовата подкрепа на САЩ и ЕС за Украйна е от решаващо значение.Подкрепи Economic.bg