Развиващите се икономики поемат по различни пътища

Fitch повиши очакванията си за икономиките на Китай и Бразилия, но ги понижи за Южна Африка и Индия

Развиващите се икономики поемат по различни пътища

Снимка: Unsplash

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Прогнозите на Fitch Ratings за развиващите се пазари още веднъж показаха колко е специфично влиянието на коронавирусната пандемия върху всяка държава. Здравната криза нанася безмилостни удари по икономиките, но и дава възможност на по-активните от тях да блеснат, пише Bloomberg

Fitch повиши прогнозната си оценка за икономическия растеж в Китай, но понижи очакванията си за Южна Африка и Индия. Други примери за различията между развиващите се страни могат да бъдат проследени сред широк спектър от икономически и пазарни показатели, включително очакванията за нивата на държавния дълг, възвращаемостта за инвеститорите в облигации и съотношението между броя на заразени в тези страни. 

Влиянието на вируса върху икономическия растеж беше подчертано в последните ревизирани прогнози. Fitch повиши очакванията си за растежа в Китай до 2.7% през тази година спрямо по-ранната прогноза за ръст с 1.2%, позовавайки се на успеха на страната при овладяването на пандемията. Рейтинговата агенция повиши прогнозите си за икономиките на Русия, Бразилия и Турция, въпреки че все още очаква спад и в трите държави. От друга страна, Fitch очаква по-дълбоко понижение на БВП в Индия – в размер на 10.5% спрямо предната прогноза за 5-процентен спад. 

Прогнозите на Fitch за икономически растеж по държави

Различията могат да бъдат видени и по отношение на нивата на дълга. Moody’s очаква съотношението между държавния дълг и БВП да се повиши до 100% в Южна Африка през следващата година и да достигне почти същото ниво в Бразилия. В същото време прогнозите се запазват за ниво на дълга от около 33% от БВП в Саудитска Арабия и за ниво от малко над 20% от БВП в Русия. 

Представянето на държавните облигации също е различно, тъй като властите в развиващите се страни преминаха към безпрецедентни стимули. Дългът, емитиран в местна валута от Филипините и Румъния, доведе до по-висока възвращаемост, тъй като централните банки намалиха основните лихви. Възвращаемостта на облигациите на Бразилия и Южна Африка се понижава, тъй като пандемията влоши тяхното вече отслабено финансово здраве. Турските облигации също имат по-ниска възвращаемост на фона на опасенията за ускоряване на инфлацията в страната и слабата лира.  

Въпреки че методите за преброяване на заразените с коронавирус са доста различни, няма съмнения, че случаите в Латинска Америка са далеч повече от тези в Азия. Страните с най-висок брой на заразени на милион жители към момента са Чили, Перу и Бразилия, показват данни на Bloomberg. На другия край е Виетнам, който има най-ниско ниво на заразени сред развиващите се страни със само 11 случая на един милион жители. 

Възвращаемост от облигациите на развиващите се страни

Коментари: 0