Fitch с отрицателна прогноза за Румъния заради Covid-19

Агенцията потвърди рейтинга на страната на ниво BBB-

Fitch с отрицателна прогноза за Румъния заради Covid-19

Снимка: Pixabay

2231 ~ 1 мин. четене

Агенцията Fitch Ratings потвърди рейтинга на Румъния на ниво BBB- и промени перспективите от стабилни в отрицателни на фона на разпространяващото се влияние на COVID-19, съобщават а сайта на Fitch.

Прогнозираме дефицитът на държавния бюджет да се увеличи до 8% от БВП през 2020 г., което отразява прогнозирания рязък спад на приходите, тъй като повечето икономически сектори страдат. Това също отразява слабото начално положение, тъй като Румъния не успя да се възползва от благоприятните макроикономически условия през последните години, за да подобри основния си и структурен дефицит, като общият дефицит на държавния бюджет достигна 4.6% от БВП през 2019 г.

Агенцията очаква безработицата в Румъния да се удвои през 2020 г. спрямо предишната година, достигайки 8 процента спрямо историческия минимум от 3.9 процента през 2019 г. Това ще бъде най-големият растеж, отчетен в рамките на една година.

От Министерството на финансите в страната коментираха, че в оценката се взимат предвид мерките, предприети за реагиране на здравната и социално-икономическата криза, предизвикана от вируса.

Въпреки че Fitch очаква икономиката да се възстанови през 2021 г., несигурността относно обхвата и продължителността на пандемията, в комбинация с лошото фискално управление през последните години създава значителни предизвикателства в консолидирането на публичните финанси в средносрочен план.

Подкрепи Economic.bg