Fitch: Великобритания изпада в тежка рецесия при Brexit без сделка

Агенцията прогнозира силно забавяне на китайската икономика и негативен ефект върху Еврозоната

Fitch: Великобритания изпада в тежка рецесия при Brexit без сделка

Снимка: БТА

При Brexit без сделка Великобритания може да изпадне в тежка рецесия през 2020 г. Това е прогнозата на американската рейтинговата агенция Fitch, цитирана от Reuters. Като цяло перспективите за глобалната икономика са негативни, тъй като освен задаващото се хаотично напускане на ЕС от Великобритания, допълнителни рискове създава и продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

Fitch очаква темпът на икономически растеж на Китай да се забави до 6.1% през 2019 г. и 5.7% през 2020 г. Това е под предишните прогнози за съответно 6.2 и 6%.

Страните от Азиатско-тихоокеанския регион са предимно стабилни на фона на засилващите се рискове за световния растеж. Единствената негативна перспектива в региона е за Хонконг, чийто рейтинг миналата седмица бе понижен заради протестите, които продължават от месеци.

В анализ на дейността на централните банки Fitch посочва, че е вероятно Управлението за федерален резерв на САЩ да понижи водещата си лихва с още 25 базисни пункта през декември, след което да задържи лихвеното равнище през 2020 г.

Рейтинговата агенция очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) много скоро да обяви значителни мерки за приспособяване към текущата ситуация, включително да възобнови покупките на активи през октомври.
ЕЦБ ще проведе заседание по-късно тази седмица, на което според инвеститорите може да бъде взето решение за въвеждане на нови парични стимули за икономиката.
Коментари: 0