Франция тества цифров ваксинационен сертификат

Пътникът ще удостоверява COVID статута си чрез приложение, което ще бъде тествано тази седмица

Франция тества цифров ваксинационен сертификат

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Франция се стреми да бъде първата страна членка на ЕС, която е въвела пътническа карта за COVID-19 при пътуване, която Европейската комисия иска да разпространи в целия Блок до средата на юни, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, предава Politico.

„Миналото лято беше пълен хаос, защото имахме различни класификации на рисковите зони. Липсата на еднаквост в държавите предизвика паника и големи финансови загуби за авиокомпаниите. Това лято се надявам да си върнем свободата благодарение на ваксинацията, сдържаността и цифровото сертифициране“, поясни Бон.

Редица европейски страни искат да въведат ваксинационните паспорти в употреба, за да може въздушният транспорт да се нормализира. Притежателите на подобен документ ще имат право да пътуват навсякъде, без да се налага да спазват карантини или други ограничения, се казва в позицията им.

Различните етапи на ваксинация в държавите и поставянето на ваксини срещу COVID-19 на различни приоритетни групи обаче притеснява не малък брой членки, които заявяват, че „въвеждането на подобен документ е дискриминиращо за тези, които не могат да получат доза“.

Франция обаче е от страните, които подкрепят неговото въвеждане и прави опит това да се случи чрез онлайн приложение, докато очаква крайно единно решение от Европейската комисия.  

Френският министър на цифровите технологии заяви, че приложението TousAntiCovid, което е използвано за проследяване на заразените с коронавирус и контактни граждани във Франция, е изтеглено от близо 15 млн. души и сега то ще бъде актуализирано, за да може в него пътуващите да качат своите резултати от PCR и антигенни тестове. В него ще се качва още и сертификат за извършена ваксинация, който също ще бъде проверяван от контролните служби.

Комисията иска да представи своя план за цифрова зелена карта до юни, което късно. Ние ще пуснем нашето приложение, като то няма да важи за всички страни членки, тъй като всяка държава е в различен етап от процеса на ваксинация“, заяви Бон, пояснявайки, че „това е просто хармонизирано устройство и мисля, че всички страни ще го изискват поне за лятото“.

Приложението ще бъде изпробвано още тази седмица на вътрешен полет на Air France и Air Corsica до Аячо, Корсика, а след това и на полети до френски отвъдморски департаменти. Френското правителство се надява да тества приложението със съседни държави от ЕС в рамките на две седмици.

Длъжностно лице от генералната дирекция на здравеопазването призна обаче, че все още има някои технически препятствия, които трябва да бъдат отстранени по приложението, преди да може да се използва за пътуване в Европа.

Коментари: 0