Франция е готова да отговори на американските мита

Министърът на икономиката и финансите каза, че Париж иска да избегне търговска война

Франция е готова да отговори на американските мита

Снимка: БТА

752 ~ 1 мин. четене
Франция иска да избегне търговска война със САЩ, но ако Вашингтон въведе мита върху френски стоки, Париж е готов да отговори. Това заяви министърът на икономиката и финансите Бруно Льо Мер в интервю за вестник Le Journal du Dimanche, предава ТАСС.

„Искаме да избегнем търговска война, но заедно с нашите европейски партньори ще сме готови да отговорим, ако бъдем под атаката на санкции, които считаме за недружелюбни и незаконни“, заяви министърът.

Той обясни, че за Франция е "изключително важно" данъчното облагане на цифровите компании, които реализират значителни печалби, без да присъстват физически в страната и следователно не плащат почти никакви данъци.

"Американската администрация твърди, че нашият (цифров) данък е дискриминационен. Официално оспорвам това и току-що изпратих писмо до американския представител на търговските разговори до Робърт Лайтхайзър", заяви Льо Мер. "Това, което оспорваме, е законността на разглежданите санкции", каза министърът.

Припомняме, че Съединените щати възнамеряват да наложат тарифи за френски стоки като ответна мярка срещу налагането на нов цифров данък в европейската страна, насочен срещу интернет гиганти като Facebook и Google. Очаква се с мита до 100% да бъдат обложени френски продукти за около 2.4 млрд. долара. В предложения списък са включени десетки продукти, включително сирена, козметични продукти, пенливо вино и порцеланова посуда. Предложението е подложено на обществено обсъждане до началото на януари. Ако стъпката бъде предприета, тя може да доведе до по-нататъшни стълкновения между САЩ и други страни от Европейския съюз. 
Коментари: 0