Франция предотврати нов атентат

Готвени са атаки срещу военни, полицаи и държавни служители

Франция предотврати нов атентат

„Нова джихадистка атака беше осуетена, а двама души са арестувани миналата седмица във френския регион Орлеан, югозападно от Париж”, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов.

„Планираното нападение е било насочено към представители на властта в региона на Орлеан”, заяви Казньов. Двамата мъже са били арестувани на 19 декември. Те са френски граждани на възраст между 20 и 24 години. По-възрастният има досие в полицията за дребни престъпления.

Полицейски източник съобщи пред AFP, че задържаните са от Мароко и Того. „Те са били в контакт с френски джихадист в Сирия и разследването трябва да установи дали той е наредил атаките. Един от двамата арестувани е признал, че планирали атаки срещу военни, полицаи и държавни представители”, заяви Казньов.

Той също така обяви, че 3414 души са били върнати от френската граница след обявяването на извънредно положение заради кървавите атентати в Париж. „Те са получили отказ за влизане в страната заради риск за сигурността и обществения ред”, съобщи министърът.

Франция пое отново контрола на националните си граници в нощта на атентатите на 13 ноември, което е разрешено съгласно европейските правила при специални обстоятелства.

Коментари: 0