FT: United Group е пред сключване на сделка за Vivacom до 2 седмици

Придобиването за над 1 млрд. евро би било шестата смяна на собствеността на Vivacom след приватизацията ѝ през 2004 г.

FT: United Group е пред сключване на сделка за Vivacom до 2 седмици
United Group – холандската компания, притежаваща телеком оператори и телевизионни доставчици в страни на Балканите – е близо до сделка за придобиването на българския мобилен оператор Vivacom, пише Financial Times, позовавайки се на хора, запознати със ситуацията. Според тях групата е останала ексклузивен кандидат за сключване на споразумение, а такова може да бъде подписано през идните две седмици. 

За продажбата на Vivacom се заговори през юли, а преди по-малко от месец стана ясно, че за закупуването на телекома оферти са подали двама играчи. 

United Group е собственост на BC Partners, миноритарен дял в нея има и KKR. Другият кандидат за придобиването на българския телеком беше Providence Equity Partners. 

Очаква се Vivacom да бъде оценена на около 1.2 млрд. евро – прогнозата е базирана на последните сделки за телеком активи в региона. Сумата надвишава неколкократно цената, която сегашните собственици на българската компания платиха за придобиването ѝ. През 2015 г. Спас Русев, който притежава 48% дял в компанията, и британското подразделение на руската банка ВТБ – VTB Capital, заедно с Delta Capital International, собственост на бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги, инвестираха 360 млн. евро. 

Офертата на United Group се оказа по-близо до прогнозната оценка от 1.2 млрд. евро. Тя е за 1.1 млрд. евро, докато тази на Providence Equity Partners бе за 1.05 млрд. евро. 

Преговорите за Vivacom се случват на фона на продължаващия спор за собствеността на компанията. Спас Русев и неговите партньори придобиха телекома през 2015 г. на търг след неизпълнение на дълга на компанията. През същата година, малко преди търга, Empreno Ventures – инвестиционна компания, контролирана от руския бизнесмен Дмитрий Косарев, купува дял в люксембургската холдингова компания, която притежаваше Vivacom тогава.

Косарев и до ден днешен настоява, че компанията му е отмъкната несправедливо. Неговата инвестиция бе заличена заради неизпълнението на дълга.

Консултант по продажбата на Vivacom сега е водещата световна фирма за финансово консултиране и управление на активи Lazard. Както тя, така и други страни по казуса, получиха писма от адвокатите на Empreno Ventures, че съдебните спорове, свързани с търга от 2015 г., продължават.

Гаранция за сделка между United Group и Vivacom сега няма, но според запознати е налице потенциалната възможност такава да бъде сключена още през следващите две седмици. Продажбата би била шестата поред след приватизацията на телекома през 2004 г. 

Разместване на пазара

Сделката ще отбележи последната стъпка на собствениците на United Group към разширяване на бизнеса им чрез придобивания в региона. През май компанията купи Tele2 Croatia за 220 млн. евро. United Group обединява около 100 балкански фирми.

Групи с частен капитал все повече наливат пари в по-малки транзакции като част от стратегии за закупуване и изграждане на обединения от компании от един сектор. Целта е да се създаде по-голям бизнес, който впоследствие да продадат или листнат на борсата.

Новината, че United Group и Vivacom може би са на финалната права пред сключване на сделка, идва, след като вчера се появи информация, че чехът Петр Келнер е останал единственият кандидат-собственик на bTV Media Group. Неговият инвестиционен фонд PPF Group притежава множество активи, включително оператора O2. Миналата година пък придоби активите на Telenor Group в Централна и Източна Европа, включително и българското подразделение, за 2.8 млрд. евро. 

По-рано Келнер бе кандидат за придобиването на „Нова броудкастинг груп“, но Комисията за защита на конкуренцията не позволи сделката.
Коментари: 0