2016 г. засега е най-горещата в историята

14 поредни месеца температурите се покачват, сочат данни на експерти

2016 г. засега е най-горещата в историята

Първите 6 месеца на 2016 г. са най-горещите, които Земята е преживявала досега. Климатичното затопляне продължава и до края на годината се очакват нови рекорди, заявиха американски учени.

Юни е 14-ият поред рекордно горещ месец, а средната температура е била 16,4 градуса по Целзий. Тя е с 0,9 градуса Целзий по-висока от средните стойности. Април 2015 г. е последният месец, който не е бил рекордно горещ.

Това е най-продължителният период на покачване на глобалните температури от 137 години насам, сочат данните на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, цитирани от AP.

Основните причини за рекордните жеги са глобалното затопляне, съчетано с климатичния феномен Ел Ниньо – периодично затопляне на Тихия океан, което променя времето по света и затопля планетата.

Учените твърдят, че Ел Ниньо е отговорен за едва 40% от покачването на температурите от началото на годината в сравнение с 2015 г., останалите 60% се дължат на други фактори, сред които затоплянето на Арктика, което се обяснява с парникови емисии в атмосферата.

С изчезването на Ел Ниньо и появата на Ла Ниня в Тихия океан 2017 г. не би трябвало да е толкова гореща. Горещината между януари и края на юни бе разпространена в по-голямата част от планетата, най-вече в Арктика, а единственото изключение бе Антарктида.

Първите 6 месеца на годината бяха не само най-горещите в аналите, но и с 1,3 градуса Целзий по-горещи в сравнение с последните 2 десетилетия на 19-и век. По-важното е, че 2016 г. е с 1,5 градуса Целзий по-гореща в сравнение с прединдустриалната епоха”, обяснява климатологът от НАСА Гавин Шмид.

Температурите, измерени в повечето океани през юни, също бяха значително по-високи от средните. В централната и южната част на Тихия океан, северозападната и югозападната част на Атлантическия океан и североизточната част на Индийския океан бяха отчетени рекордни стойности.   

2016 г. вероятно ще е третата поред най-гореща година, откакто се води статистика, смятат Шмид и колегата му Джейк Крауч от американското Национално управление по изследване на океаните.

Данни за температурните стойности на планетата се събират от 1880 г.

Коментари: 0