Габриел: Блокчейн премахва необходимостта да вярваш на партньора

Блокчейн ще върне на потребителя контрола върху онлайн идентичността му

Габриел: Блокчейн премахва необходимостта да вярваш на партньора

Снимка: БТА

3623 ~ 1 мин. четене
Блокчейн е една от водещите технологии на бъдещето и Европа трябва да заложи на нея, особено защото създава доверие – най-ценният ресурс в цифровата икономика. А в технологизирания свят хората имат все по-малко време да изграждат доверие. Блокчейн решава този въпрос. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел, която откри конференция на Международната асоциация за надеждни блокчейн приложения. 

„Тази технология всъщност премахва необходимостта да вярваш на един партньор”, коментира тя и обяснява, че след като договорът е сключен, той се изпълнява сам. „Участниците се доверяват на системата от транзакции, която не може да бъде фалшифицирана, защото е децентрализирана и математически защитена. Блокчейн е много повече от обмен на данни по сигурен начин. Тя ни позволява да преосмислим изцяло съществуващите бизнес модели”, каза още Мария Габриел. 

Еврокомисарят обърна внимание и на въпроса за неприкосновеността на данните и личния живот – теми, придобили широк обществен отзвук напоследък. Тя даде за пример е-пазаруването и търсенето в интернет. Извършвайки дори такива обикновени неща, оставяме наши данни и информация, които се събират от платформите. Благодарение на това, че събират огромни количества данни за потребителите, те придобиха голяма пазарна мощ с времето. Габриел вярва, че блокчейн може да помогне и в тази посока. 

Според нея блокчейн има огромен потенциал да върне на хората контрола върху собствената им онлайн идентичност. „Това ще е един подход, който поставя в центъра гражданина и неговите интереси", подчерта Мария Габриел. 

Коментари: 0