Гълъбинов: Дигитализацията може да ускори излизането от рецесията

Има реална възможност цените на горивата да спаднат с 20 - 30 стотинки

Гълъбинов: Дигитализацията може да ускори излизането от рецесията
1948 ~ 2 мин. четене

В момента процесите са много по-ускорени, отколкото по време на предишната криза от 2008 г. Дигитализацията на икономиката, повсеместната автоматизация и роботизация правят нещата да се случват с много по-висока скорост, което е шанс така както бързо влизаме в рецесия, така и да излезем бързо. Този процес може да стане и в рамките на една година. Това мнение изрази финансистът Румен Гълъбинов в сутрешния блок на bTV.

Според него мярката за въвеждане на извънредно положение, предложена от Министерския съвет снощи, е логична и навременна, а паниката - излишна, защото се отразява и в здравословен, и икономически аспект.

„Коронавирусът е спусъкът, който отприщва всички натрупани проблеми в системата. Рецесията в глобалната икономика вече е факт. Още в първото тримесечие на 2020 г. ще видим, че няма да е изненада, ако световният икономически растеж бъде отрицателен. Важно ще бъде как ще се развият нещата и в следващите тримесечия - дали ще се появи признак на възстановяване. Погледите са отправени към Китай, където в здравен аспект пандемията започва да преминава пика си. Очаква се в следващото тримесечие на започне бавно възстановяване на индустрията там, защото от нея зависят веригите на доставки и добавена стойност в целия свят“, допълни Гълъбинов.

Той изрази мнението си и по темата за цените на горивата. Според него има реална възможност цените на горивата да спаднат с 20 - 30 стотинки, ако пазарът на петрол се задържи на това ниско ниво.

„България е част от глобалната, европейска икономика. Най-важните търговски партньори са от еврозоната Няма как и ние да не бъдем засегнати, след като Италия е третият ни по големина партньор“, допълни той.

Коментари: 0