Тръмп и Фед не успяха да потушат опасенията на инвеститорите

Европейските пазари отчетоха най-лошия еднодневен спад в историята си

Тръмп и Фед не успяха да потушат опасенията на инвеститорите

Снимка: БТА

628 ~ 3 мин. четене

Цените на акциите отново паднаха в четвъртък.  Президентът Доналд Тръмп и Федералният резерв не успяха да потушат опасенията относно икономическото забавяне, произтичащо от коронавируса. Това доведе до исторически спад на американските пазари. Dow Jones затвори с 2352 пункта надолу до ниво от 21 200. Това е най-големият спад на индекса от „Черния понеделник“ 1987 г. насам. S&P 500 се понижи с 9.5% до 2 480, присъединявайки се към Dow Jones на мечешкия пазар. Това се случи след като индексът отбеляза спад от 20% спрямо върха си.

Преди да отворят борсите, фючърсните контракти обвързани с основните индекси достигнаха до така наречените “limit down thresholds”, след като спаднаха с 5%. Тези нива служат за таван на продажбите, докато не бъдат отворени борсите. Това обаче не попречи на основните индексите да се плъзнат още по-надолу. Търговията на NYSE и NASDAQ беше спряна за 15 минути малко след отварянето, след като първоначалният спад от 7% предизвика автоматичен стоп.

Европейските пазари отчетоха най-лошия еднодневен спад в историята. Решението на Доналд Тръмп да ограничи пътуванията между Европа и САЩ, както и запазването на лихвите от Европейската централна банка, бяха основната движеща сила. STOXX 600 падна с близо 11% до ниво от 295, като акциите обвързани с пътувания потънаха с 12.8%. FTSE 100 загуби 9.8%, а френският индекс CAC 40 се понижи с 12.3%. Немският DAX се раздели с над 1277 пункта и достигна ниво от 9161. Най-големи загуби претърпяха акциите на Dufry, след като паднаха с 41%.

Черното злато падна с до 8% в четвъртък. Суровият петрол продължава да претърпява удари от страна на търсенето и предлагането. WTI намаля с над 25% тази седмица и на път да приключи най-лошата седмица от декември 2008 г. Сортът Брент изгуби 2.5 долара от стойността си през деня и се срина до ниво от 33. Златото се понижи с 4%, след като инвеститорите се втурнаха да покриват маржови позиции на други активи.

Акценти днес                                                

Новини - коронавирус

Фокусът на инвеститорите ще бъде насочен към овладяването на вирусната пандеми. Глобалното разпространение на коронавируса доведе до паника на капиталовите пазари. Вероятността новини по темата да са основна движеща сила на борсите остава голяма.

Инструмент на фокус - Microsoft Corp.

След като достигнаха рекордното ниво от 190 долара, акциите на технологичния гигант смениха посоката на тренда. След като отвори с гап от над 5%, цената премина 200 периодната средна. Следващото ниво на подкрепа е около 130.

EUR/USD

Валутната двойка не успя да пробие нивото на съпротива около 1.147, създадено от върховете през 2015 и 2016 г. Последва рязък спад в цената, която в момента се намира около горната граница на низходящия трендови канал, образуван от средата на 2018 г. насам.

Coffee

След като успя да пробие 50 EMA, кафето образува положителна трендова линия. Пробивът й беше последват от рязко покачване в цената. В момента кафето отново тества тренда на ниво около 109. При неуспешен пробив можем да очакваме поскъпване. 

CAC 40

Френският CAC 40 не беше подминат от случващото се в света. Индексът бе един от най-потърпевшите през изминалия ден, като загуби около 13% от стойността си. В момента цената достигна до нивото на подкрепа около 4000, образувано от дъната през 2015 и 2016 г. Възможно е да видим лека корекция на пазара, но като цяло нагласите ни са мечи.

Коментари: 0