Галъп: 44% от българите са расисти

Страната ни се нарежда до страни като Бангладеш, Гана и Индия

Галъп: 44% от българите са расисти
3974 ~ 1 мин. четене

Близо половината от българите смятат, че определени раси превъзхождат други раси за разлика от мнозинството от хората по света. Това сочат данните от годишното сравнително изследване на Галъп интернешънъл”, проведено в 66 държави.

Страната ни се нарежда до страни като Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. В тези страни сумираните отговори „напълно съгласен“ и „по-скоро съгласен“ дават дялове между 50 и 80%. На другия полюс очаквано са най-вече западните общества.

България и балканските общества са по-скоро раздвоени. У нас няма сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расово и културно равенство. Например, 45% не са съгласни, че някои религии превъзхождат други религии, но сходен дял – 37% са съгласни. По отношение на това дали някои раси превъзхождат други раси отговорите у нас са на практика поделени между съгласие и несъгласие – 44% споделят това мнение, а 45% - не. 50% у нас смятат, че някои култури превъзхождат други култури, а малцинство от 35% са на обратното мнение.

Според авторите на изследването основната цел на изследването не е да измери нива на расизъм, нито чувството на културно или религиозно превъзходство, а да се разсъждава върху вътрешните баланси в страните. Очевидно е, че всички онези страни, които се чувстват стабилни и не усещат заплахи, показват по-ниски нива на вяра в религиозно, културно и расово превъзходство. И обратното.

Подкрепи Economic.bg