Инвестицията в луксозен имот е сигурна, но предлагането е ограничено

Интересът на българите към висок клас имоти в съседна Гърция е наистина голям

Невена Валентинова, управляващ директор на LUXIMMO

Инвестицията в луксозен имот е сигурна, но предлагането е ограничено
4121 ~ 4 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

За тренда в сектора на премиум имотите Economic.bg разговаря с Невена Валентинова, управляващ директор на LUXIMMO (Лукс Имоти) - Качествени и луксозни имоти в България и чужбина.

- Как се промениха цените на луксозните имоти от началото на 2017 г.?

Цените на луксозните имоти от началото на 2017 г. са стабилни и не търпят съществени промени. За разлика от предходните периоди, луксозните имоти се купуват на офертни цени, т.е. цената не търпи корекция или тя е съвсем минимална в рамките на 1%. Инвестицията в луксозен имот е сигурна, именно поради липсата на големи скокове и спадове в цените, които се наблюдават в други сегменти на недвижимите имоти.

- Кои са най-честите купувачи на луксозни имоти?

Купувачите са най-често българи, които са мениджъри в международни компании, собственици на бизнес или такива, които от години работят извън България. Тенденцията, която забелязваме в последната година, е все повече българи да купуват имоти в столицата и големите градове, планирайки да се завърнат  да живеят и работят отново в България.

- Каква е цената на тристаен луксозен апартамент в столицата?

Когато говорим за луксозен имот, трябва да имаме предвид факта, че за съжаление луксът в България е все още едно доста разтегливо понятие. Често цената му се определя от индивидуалните разбирания за лукс на продавача. Поради тази причина е много трудно да се постави една обобщена цена на такъв имот. Все пак съществува една константа в образуването на цена, която е валидна за луксозния пазар на имоти в целия свят - локацията. Когато имаме правилна такава, говорим за цени от 1 200 евро на кв.м. Степента на завършеност, качеството на архитектурата и интериорните решения, определят горната граница.

 - Кое е най-важното при избор на по-скъпо жилище?

Най- важно при избора на скъпо жилище са вродените му качествa - локация, архитектура и строителство. Всичко друго може да бъде променяно и надграждано във времето.

- Кои са най-предпочитани райони в София?

В момента много райони са търсени, защото пазарът на имоти е в добра позиция. В периода на т.нар. криза почти липсваше строителство на нови луксозни сгради и съвсем естествено се достигна до едно състояние на  “глад” от страна на купувачите. Незадоволителните лихви по депозитите в банките, вътрешните миграционни процеси, добрите условия при ипотечното кредитиране, навлизането на големи международни компании в България и други фактори, благоприятстваха за доброто развитие на пазара на луксозни недвижими имоти. По-важният въпрос сега е къде търсенето на премиум имоти е неподвластно на икономически катаклизми и временни трендове? Определено това са кв. Бояна, кв. Лозенец, кв. Докторски паметник, кв. Изток, кв. Иван Вазов и идеалният център на София. Добра инвестиция са и затворените комплекси, които са изнесени по периферията на града. Когото говорим за разумна инвестиция в такъв комплекс, трябва да сме уверени, че той предлага най-висок клас на обслужване и сигурност.

- В кои други градове се наблюдава засилено търсене на премиум клас жилища?

Премиум клас имотите се делят на две основни групи. Първата група са имоти, които са построени преди години и имат интересна история, която да “разкажат” на всеки един нов собственик. Втората група премиум клас имоти, са новостроящите сгради с топ локации, които отговарят на всички световни новъвъдения в строителството и архитектурата. 

Засилено търсене на втората група премиум имоти се наблюдава в доста градове в България. Предлагането все още е доста лимириано и не всеки град в провинцията е готов да му отговори. Определено Варна реагира първа на  това търсене. Няколко са сградите на водещи архитектурни бюра, които вече са в много напреднал етап на строителство. Положителни сигнали наблюдаваме в Бургас и Пловдив, както и няколко курортни селища.

- Какво да очакваме до края на годината в сегмента на луксозните имоти?

В София очакваме завършването и пускането в експлоатация на няколко отлични затворени комплекса, както и началото на няколко строежа на небостъргачи. В провинцията се надяваме все повече инвеститори да отговорят на търсенето на най-взискателните клиенти.

- Колко достига доходността при инвестиция в такъв имот?

Доходността от имот в знакова сграда с топ локация и завършен от реномиран интериорен дизайнер, достига до 8 % Добрата новина е, че луксозните имоти под наем са търсени във всякакви условия на пазара. Разбира се, те трябва да отговарят на всички необходими критерии за най-висок клас имоти.

- Ще продължи ли трендът на ограничено предлагане на луксозно строителство и до кога?

Да, този тренд ще продължи. Да проектираш и строиш според желанията на най-взискателните клиенти е трудна задача. Тези клиенти пътуват често и се информират бързо за всички нововъведения в недвижимите имоти. Предизвикателството пред инвеститорите е голямо и не всеки от тях е готов да скочи толкова високо. Това прави избора лимитиран.

- Има ли интерес от страна на българите към висок клас жилища в Гърция и/или други държави?

Интересът на българите към висок клас имоти в съседна Гърция е наистина голям. В нашата агенция имаме много любопитно наблюдение, което с удоволствие ще споделя с вас. Преди години заможните клиенти купуваха скъпи имоти в Гърция с по-скоро имиджова цел. Беше престижно да притежаваш шикозен имот в нашата топла съседка. Към днешна дата ценностите ни се промениха и това оказа пряко влияние на пазара на премиум имоти. Днешният купувач не се интересува от показността. Той търси имот, който да предостави максимална интимност за него и голямото му семейство. Предлагането на такъв тип имоти за закупуване и под наем е също лимитирано. Това прави Гърция толкова атрактивна и за имоти с цел инвестиция. Българите имат интерес и към Италия и Испания. Покупките в тези страни са по-скоро по сантиментални причини и за лично ползване, въпреки че доходността от отдаване под наем е много добра. 

Подкрепи Economic.bg