Гърция готова за споразумение с кредиторите до 18 август

До 18 август се очаква текстът да бъде внесен в парламента

Гърция готова за споразумение с кредиторите до 18 август
180 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Гръцкото правителство е готово за споразумение с кредиторите до 18 август. Това заяви официалната говорителка на кабинета Олга Геровасили и добави, че „има хора във и извън страната, които не желаят споразумение с кредиторите”.

Говорителката подчерта, че правителството е готово да направи всичко необходимо, така че до 18 август в парламента да бъде внесен текстът на новото споразумение.

Геровасили изтъкна, че условие за постигане на решение е партньорите да спазват постигнатите договорености. Според нея опитът е показал, че колкото по-близо са до споразумение двете страни, толкова повече расте натискът.

В Европа все още има силни финансови интереси, които в партньорство с местни кръгове искат Гърция да излезе от еврозоната и Европейския съюз, каза тя.

Съществуват хора, които не искат споразумение, става въпрос за мощни кръгове, които искат страната извън ЕС по финансови причини, уточни правителствената говорителка, като спомена за „лобисти, застъпващи се за връщане на страната към драхмата”, представляващи „чужди интереси, подкрепяни от местни кръгове”.

Запитана за вероятността за избори в Гърция при положение, че правителственото мнозинство падне под 120 депутати при гласуването на предстоящото споразумение с кредиторите, говорителката каза, че „избори са възможни и че такива ще има, когато е необходимо”.

Подкрепи Economic.bg