Гърция копнее за турските туристи, които харчат повече от европейците

Гръцките специалисти по туризъм очакват забраната за пътуване на турски туристи да приключи на 15 юли

Гърция копнее за турските туристи, които харчат повече от европейците

Снимка: Unsplash

4625 ~ 2 мин. четене

Гърция копнее за турските туристи, които харчат повече от европейските, но макар страната отново да отвори вратите си за граждани на 14 държави, това не важи за тези от Турция.

„Забраната за пътуване трябва да приключи незабавно и турците трябва да дойдат. Един турски турист струва седем европейски туристи“, казват гръцки туристически специалисти пред турското издание Hurriyetdailynews.

Особено островите са поставени в много тежка ситуация, тъй като всички пристанища, таверни, плажове и магазини са празни, добавиха те.

Гръцките специалисти по туризъм се надяват забраната за пътуване на турски туристи да приключи на 15 юли и казват, че с нетърпение очакват решението, което ще позволи на турските туристи да влязат в съседната страна.

„Тяхното отсъствие ни поставя на колене“, заявиха островитяните.

Кметът на остров Сими Лефтерис Папакалодукас също е недоволен от ситуацията. „Миналата година 7 хиляди турски лодки ни посетиха и 70 000 турци дойдоха на острова. Забраната трябва да приключи“, казва кметът.

Изданието пише още, че миналата година общо 33 милиона туристи са пътували до Гърция, оставяйки 19 млрд. евро в гръцката икономика. Почти 2 милиона от тях са турци, чиито разходи възлизат на 330 млн. евро, сочат данните.

Но турците харчат най-много от всички – средно по 82 евро на ден на човек.

Туризмът допринася с 20% за цялата икономика на Гърция, което означава огромна загуба на милиарди евро.

Сакис Петру, собственик на ресторант на остров Родос, сравнява турски и немски туристи. „Турците харчат три пъти повече от германците. В рибните ресторанти турците ядат калмари и октоподи, германците ядат само салати.“

Подкрепи Economic.bg