Газът поскъпва с 4.65%, парното и токът без промяна

\"Булгаргаз\" искаше цената на синьото гориво да се повиши с 13.5 на сто

Газът поскъпва с 4.65%, парното и токът без промяна

Снимка: economic.bg

Цената на природния газ да се вдигне от 1 януари 2017 г. за първото тримесечие на годината одобри днес на заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Новата цена е с 4.56% по-висока от настоящата, което означава, че потребителите ще заплащат 280.21 лева за 1 000 кубични метра или 30.12 лева на мегават/час. Това са цени без акциз и ДДС. В тази цена не е включена тази за пренос през газопреносната мрежа.

Въпреки че в разгара на отоплителния сезон „Топлофикация София” поиска повишение на цените на топлата вода и парното в София с 2-3% заради предстоящото поскъпване на природния газ, КЕВР не допусна промени за потребителите. Ръстът на стойността на синьото гориво от януари няма да се отрази на цените на топлинната енергия и електроенергията, които остават без промяна, допълни Комисията за енергийно и водно регулиране. "Българските потребители ще заплащат същата цена, няма да има промяна в добавките, както и за крайните потребители независимо дали се касае за стопански или битови потребители", заяви председателят на регулатора Иван Иванов.

"В рамките на този отоплителен сезон няма да има промяна на топлинната енергия. Следим как се променят на международните пазари както цената на петрола, така и на природния газ. Който следи нещата вижда, че има динамика и не мога да дам прогноза за останалите тримесечия до края на годината", обясни Иванов. 

Искането на държавния доставчик „Булгаргаз“ бе природният газ да поскъпне с 13.5 на сто и 1000 кубически метра да се продават за 302.99 лева, но според Комисията то е неоправдано. Мотивът на „Булгаргаз” за ръста в цената на синьото гориво, която не е променяна от 2014 г., бе поскъпването на алтернативните горива през последните девет месеца на 2016 г. Комисията мотивира решението си за значително по-малко повишение на цената с това, че през последните няколко месеца „Булгаргаз” има по-ниски разходи за доставката на горивото, отколкото са предвидените. Така енергийното дружество увеличава печалбите през този период и се очаква тенденцията да се запази през 2017 г., което не предполага драстичното поскъпване на природния газ с 13.5%.

Коментари: 0