„Газпром“ инвестира $595 млн. в „Турски поток“

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейската част на Турция

„Газпром“ инвестира $595 млн. в „Турски поток“

Снимка: Gazprom

3896 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Руският газов холдинг „Газпром” през 2016 г. планира да инвестира $595 млн. в строителството на проекта „Турски поток”, това става ясно от компанията. В съответствие с ревизираната инвестиционната програма на дружеството за мрежата за доставка на газ до „Турски поток“ ще бъдат отделени $228 млн., а за строителството на самия газопровод ще бъдат инвестирани $368 млн. Цената на руско-турския проект ще е 11.4 млрд. евро.

Проектът „Турски поток” предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейската част на Турция до границата с Гърция. Подводният участък на газопровода се очаква да бъде около 910 км, а по суша на турска територия 180 км. Според плановете ще има две линии на газопровода с мощност от 15,75 млрд. куб. метра годишно. Доставките на газ в първата отсечка ще бъдат предназначени за нарастващия турски пазар, а втората за транзит към Южна Европа. Сухопътната му част ще бъде получена от турската "Боташ", а тази по дъното на Черно море – от Русия. Очаква се първата тръба да е готова до края на 2019 г., съобщи преди месец министърът на енергетиката на Русия  Александър Новак.

Проектът "Турски поток" беше обявен от руските власти през декември 2014 г. като заместител на руско-българския "Южен поток". Впоследствие обаче преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради кризата в двустранните отношения между двете държави. На среща в Санкт Петербург през август 2016 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин решиха да възобновят работата по "Турски поток", да се създаде работна група и да се подготви пътна карта.

Подкрепи Economic.bg