NASA създаде най-мощния космически телескоп

James Webb се разработваше в продължение на 20 години

NASA създаде най-мощния космически телескоп
NASA вече приключи сглобяването на основните модули на най-мощния космически телескоп, който се разработва в продължение на 20 години, пише изданието The Verge. 

Телескопът James Webb предстои да бъде тестван и ако премине успешно тестовете, през 2018 г. ще бъде изстрелян в орбита. Неговата мисия е изключително важна, тъй като той ще анализира Вселената и ще търси нови галактики, формирани след Големия взрив. 

Благодарение на своите 18 хексагонални огледала, които ще бъдат прибрани в защитен корпус по време на изследването, а по-късно ще се разгърнат автоматично, най-големият телескоп в света ще анализира инфрачервения спектър.  

Инвестицията в създаването на James Webb възлиза на 8,7 млрд. долара по последни изчисления. Предстои да се разбере дали телескопът ще издържи изстрелването му и извеждането в орбита. Издръжливостта му на ниски температури също ще бъде тествана, както и здравината на слънчевия щит. 

"Празнуваме, че нашият телескоп е завършен и ще докажем, че той работи", заяви Джон Матер, който е един от главните учени зад проекта. 
Коментари: 0