„Газпром“ одобри първите €310 млн. за „Турски поток“

South Stream Transport B.V. трябва да върне заема до 2020 г.

„Газпром“ одобри първите €310 млн. за „Турски поток“
3716 ~ 2 мин. четене

Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил кредит от 310 млн. евро за изграждането на проекта „Турски поток”. Заемът е отпуснат на дъщерната компания South Stream Transport B.V., която ще изгражда морската част на газопровода.

Средствата ще бъдат използвани от дружеството за финансиране на разходите за строителството на „Турски поток”.  310-те милиона ще се използват за доставката на тръби и оборудване, съхранение и изпълнение на строително-монтажни дейности, покупка на други стоки и услуги, както и за общи административни разходи.

Крайният срок за погасяване на заема е до 30 юни 2020 г., когато проектната компанията ще трябва да възстанови изцяло сумата. По договор месечната лихва е 1.13%. Тя ще се начислява от "Газпром" само върху остатъка от основния дълг. За закъснение при връщане на главницата или лихвите "Газпром" има право да санкционира South Stream Transport B.V с 0.1% от просрочената сума за всеки календарен ден.

Проектът "Турски поток" бе представен от Русия през декември 2014 г. като замяна на "Южен поток". Първоначално се планираше морският участък на съоръжението да има четири линии с мощност по 15.75 млрд. куб м всяка. Преговорите обаче бяха спрени, включително и заради кризата в руско-турските отношения. След преговори между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган през август в Санкт Петербург бе решено работата по проекта да бъде възобновена.

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 км, а на сухопътния - 180 к, Проектът е оценяван на 11.4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.

Подкрепи Economic.bg