„Газпром“ сама строи тръбата до Турция

Вече има избрано трасе за проекта "Турски поток"

„Газпром“ сама строи тръбата до Турция

"Газпром" ще изгради изцяло сама морската част от проекта „Турски поток” , а инфраструктурата на територията на южната ни съседка ще се изгражда съвместно с „Боташ”. Това стана ясно след срещата на директора на руския газов монополист Сергей Милер и турския енергиен министър Танер Илдъз, предава ТАСС.

Според официалното съобщение след срещата, двете страни трябва в рамките на седмица да подготвят съвместен план-график на дейностите по проекта. От „Газпром” посочват, че вече има готови резултати от предварителни технико-икономически анализ и има решение за маршрута на тръбата.

Новият проект бе обявен на 1 декември 2014 г., като целта му е да пренася 63 млрд. куб. метра газ, 50 млрд. от които – до газов хъб на турско-гръцката граница. В същия ден, по време на посещение в Анкара, руският президент Владимир Путин обяви, че спира "Южен поток" заради България.

В същото време, решението „Газпром” сама да поеме най-скъпата част от трасето е възможно да означава и че турската страна (която разработва и собствени залежи в Черно море) има резерви към проекта. На тази позиция са и експерти, които смятат, че Москва не разполага с възможностите да изгради газопровода.

Коментари: 0