Генералният директор на СТО напуска поста си година по-рано

През последните седмици Азеведу се присъедини към лидерите, които призовават страните да отменят различията си и да намалят търговските бариери в

Генералният директор на СТО напуска поста си година по-рано
344 ~ 1 мин. четене

Генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберту Азеведу официално подаде оставка по семейни причини и съобщи, че не няма политически амбиции. Той ще напусне поста си в края на август, една година преди да изтече мандатът му. Това е лично решение, семейно решение и има време да бъде избран негов приеманик, каза той.

62-годишният бразилец е бил генерален директор на СТО от септември 2013 г., а вторият му четиригодишен мандат трябваше да приключи през август 2021 г.

През последните седмици Азеведу се присъедини към лидерите на Международния валутен фонд и Световната банка, като призова страните да отменят различията си и да намалят търговските бариери в подкрепа на икономическия растеж.

Защитавайки организацията, която е подложена на продължителна атака от страна на привържениците на свободния пазар, особено в САЩ, той каза: „СТО може да не е перфектна, но е незаменима.

Основната функция на 25-годишната организация е да помага при договаряне на многостранни търговски сделки.

Коментари: 0