ГЕРБ и „Патриотите“ ще намалят парите на Ахмед Доган за „студен резерв“

По време на вчерашния коалиционен съвет управляващите установили, че „слугуват“ на почетния председател на ДПС

ГЕРБ и „Патриотите“ ще намалят парите на Ахмед Доган за „студен резерв“

Снимка: МС

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са се разбрали да променят схемата, по която държавата плаща на централи да са в готовност и да се задействат, ако има извънредно положение и има необходимост от електроенергия. Причината за това е, че вчера, по време на коалиционния съвет, управляващите са осъзнали, че „слугуват“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, давайки му всяка година огромни суми за поддържане на „студен резерв“ от неговия ТЕЦ „Варна“.

Всяка година топлоцентралата, мажоритарна собственост на Ахмед Доган, печели най-голяма част от търговете за студен резерв. Това започна през 2018 г., малко след като бившият транспортен министър Данаил Папазов прехвърли 70% от собствеността на централата на Доган. Всяка година ТЕЦ-ът получава около 30 млн. лв., без да се налага да работи въобще. Той дори беше глобен с 2 млн. лв., тъй като не е бил активиран по искане на Електроенергийният системен оператор (ЕСО) в началото на 2019 г.

„Вчера си дадохме сметка, че в няколко случаи работата на правителството се обвързва с едва ли не слугинаж към Доган. В тази връзка вчера взехме решение тотално да се промени схемата на студения резерв“, заяви Валери Симеонов в интервю за Nova. „Има упреци, че ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган получава пари от „студения резерв“. През 2018 г. тя действително получи „студен резерв“, който преди това беше определен за „ТЕЦ Марица Изток“. Това беше голяма грешка, не успях да стигна до причината за това. Явно оттам са тръгнали съмненията“, коментира лидерът на НФСБ.

„Студеният резерв ще бъде намален около 10 пъти. По този начин ще бъдат намалени сумите, които отиват и към ТЕЦ „Варна“, заяви още Симеонов.

Той обясни, че оставките на финансовия, икономическия и вътрешния министри ще бъдат обсъдени в сряда, след края на гласуването във вота на недоверие срещу правителството. Симеонов е категоричен, че вотът ще бъде преодолян за пореден път.

Коментари: 0