ГЕРБ и РБ се разбраха за правителство

Програмата на кабинета ще бъде подкрепена от 3 или 4 партии, заяви Томислав Дончев

След близо 8 часа преговори:

ГЕРБ и РБ се разбраха за правителство
236 ~ 2 мин. четене

Имаме дозата съгласие и предполагам, че утре сутринта, когато ще бъде публикуван официалният текст на декларацията, тя може да бъде подкрепена от три, а може би и четири партии. Това заяви Томислав Тончев след продължили близо 8 часа разговори в парламента.

Коалицията, която се подготвя се състои от ГЕРБ и Реформаторския блок, добави той. „Това, което коментираме в момента, е на база за търсене на по-широка парламентарна подкрепа”, допълни Дончев.

Той обясни, че предстои тази нощ документът да бъде окончателно редактиран, а утре медиите ще разполагат с него. "Това не е работа по технологията "най-малкото общо кратно". Опитали сме се да намерим необходимия, разумен компромис, водени от отговорността и ангажимента да имаме работеща конструкция", подчерта Дончев.

„Налице е достатъчно съгласие както да се сформира правителство, така и да има достатъчно парламентарно мнозинство тази програма да бъде приложена”, заяви от своя страна Радан Кънев.

"Тази нова и уникална форма на договаряне дава свои резултати, които са свързани само със съставянето на програмния документ. Ще бъде много по-доволен, ако след година се поздравим с резултати. Изразявам оптимизъм, че когато се поставят интересите на България над партийните, резултат със сигурност ще има", добави Валери Симеонов.

Срещата на ГЕРБ и Реформаторския блок с Патриотичният фронт за съставяне на съвместно правителство започна в 14 ч. Тя беше прекъсната временно след двучасови разговори.  Според Радан Кънев по всички ключови въпроси от същностна важност за ПФ са намерени общи формулировки. Непреодолими проблеми оттук нататък няма. Имаме нужда от още малко време за техническа работа, която ще продължи след около час, добави Кънев.

Каквото е поискал Патриотичния фронт и е било съгласувано между трите формации, ще бъде отразено в крайния вариант на декларацията. Изобщо не е ставало дума за кадрови въпроси, изцяло за програма. Действително всичко, което сме се съгласили, е вече обща редакция в един много конструктивен дух на много добри, подчертавам, общи формулировки на бъдещото мнозинство. Почивката е заради среща с АБВ”, каза лидерът на ДСБ.

Подкрепи Economic.bg