ГЕРБ и Реформаторите поискаха оставката на ВСС

Управляващите излязоха с две отделни декларации с призив за саморазпускане на висшия съдебен орган

ГЕРБ и Реформаторите поискаха оставката на ВСС
3929 ~ 1 мин. четене
Призоваваме Висшият съдебен съвет да се саморазпусне. Той окончателно изчерпа доверието на обществото заради скандалите. Това заяви председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в парламента малко преди 19 ч. 

Веднага след него към призива на ГЕРБ се присъединиха и коалиционните им партньори от Реформаторския блок. Председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски заяви, че групата е взела решение да поиска разпускането на ВСС. Съветът не произвежда очаквания продукт от българската общество, там се произвеждат само скандали, добави той.

По-рано днес и вицепремиерът Меглена Кунева призова ВСС да се саморазпусне и да бъде избран нов. „Този Висш съдебен съвет ще бъде сменен. Надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат. Ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг ВСС“, каза тя.

Преди няколко седмици избухна скандал, свързан с ВСС, след като премиерът Борисов изненадващо се появи на заседание на съвета. Поводът бе показан SMS от Лозан Панов, изпратен до премиера. От него стана ясно, че присъстващ на заседанието информира премиера за гласуванията на съвета.

Миналата седмица с изненадващо гласуване бе сменен досегашния представляващ съвета Соня Найденова с Димитър Узунов.
Подкрепи Economic.bg