Супер самолет ще лети от Ню Йорк до Лондон за 11 минути

Той ще е с ракетни двигатели и трябва да развива до 20 000 км/ч

Супер самолет ще лети от Ню Йорк до Лондон за 11 минути
9960 ~ 1 мин. четене

Самолет, който може да измине разстоянието от Ню Йорк до Лондон за 11 минути, с до 10 пътника на борда. Може да звучи като научна фантастика, но това е реален план на канадския конструктор Чарлз Бомбардие. съобщават "Дейли мирър" и "Форбс".

Футуристичният проект носи името "Антипод" (Antipode) и би трябвало да лети 12 пъти по-бързо от свръхзвуковия "Конкорд", развивайки скорост от 20 хиляди километра в час. Летателният апарат ще бъде задвижван от ракетни двигатели, осигуряващи скорост 24 пъти по-голяма от тази на звука.

Канадският инженер работи във фирмата "Имаджин актив". 

"Антипод" ще бъде изстрелван с магнитно поле от две релси. Веднъж във въздуха ще се задействат неговите ракетни двигатели, които ще му позволят да преодолее звуковата бариера. Ще следва ново ускорение, докато се постигне максималната скорост. Ракетопланът ще може да излита и да каца на писти, дълги около 1800 метра. 

Засега свръхбързият ракетоплан е само проект и ще трябва да изминат години, докато бъде конструиран прототипът, пише вестникът.

Според Бомбардие самолетът ще е подходящ за начало не толкова за търговски превози, колкото за транспортиране на висши политически представители възможно най-бързо по света.

Подкрепи Economic.bg