ГЕРБ набързо внесе законодателни промени срещу горенето на отпадъци

Наказанието ще е лишаване от свобода до 2 години и глоба

ГЕРБ набързо внесе законодателни промени срещу горенето на отпадъци

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

ГЕРБ внесе в Народното събрание законодателни промени срещу горенето на отпадъци. Мярката се случва по настояване на столичния кмет Йорданка Фандъкова, след като от няколко дни в София нивата на замърсяване с фини прахови частици са опасно високи. Столичният кмет направи предложението за нормативните промени вчера, а днес те вече са в парламента. 

Инкриминира се замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла, отпадъчни нефтопродукти, предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред, обясниха народните представители. Наказанието ще е лишаване от свобода до 2 години с глоба от 2000 до 5000 лв. „В маловажните случаи въвеждаме наказание пробация и глоба до 1000 лв.“, стана ясно на пресконференцията. Не се уточни обаче как ще се дефинират маловажните случаи.  

Според вносителите на законопроекта мръсният въздух представлява сериозен риск за здравето ни. „Целта на законопроекта е намаляване нивата на замърсителите на въздуха на територията на цялата страна“, обясниха от ГЕРБ.

„Известно е, че около 40% от замърсяването през зимата се дължи на битовото отопление с дърва и въглища“, обясни Фандъкова. По думите ѝ и в момента горенето на отпадъци е забранено според Наредба на общината и в Закона за околната среда, но това не се спазва.

Особено в някои квартали около Красна поляна и район Слатина това е сериозен проблем, обясни столичният кмет. По думите ѝ, за да бъдат по ефективни санкциите горенето на отпадъци трябва да се инкриминира.

Фандъкова се надява предложението да се подкрепи от всички народни представители.

От 1 декември до 9 декември са направени 345 проверки като 49 е броят на наложените санкции. „Очевидно е, че само с актове и санкции, които често не се събират, няма как да се справим с проблема“, обясни Фандъкова.

Коментари: 0