ГЕРБ ще предложи отпадане на мораториума върху иновативни лекарства

Още утре ще бъде внесено предложение в парламента за прегласуване на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК

ГЕРБ ще предложи отпадане на мораториума върху иновативни лекарства
ГЕРБ ще предложи отмяна на морториума върху иновативни лекарства, който бе приет само преди дни и който бе защитаван яростно от управляващата партия дълго време.

"За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", каза", се казва в позиция на ПГ на ГЕРБ, подписана от председателя на групата Цветан Цветанов. 

Той заявява, че в днешния ден е провел серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. 

„По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му“, посочва Цветанов. 

„Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти“, подчертава председателят на ПГ на ГЕРБ.

Припомняме, че миналата седмица парламентът за втори път гласува мораториум върху иновативните лекарства, които здравната каса плаща, тъй като президентът Румен Радев наложи вето върху този параграф от закона.

Темата доби широк обществен отзвук и решението за мораториума предизвика протест на онкоболни пациенти.
Коментари: 0