ГЕРБ върна мандата на президента

Президентът Радев следващата седмица ще връчи мандата на „Има такъв народ“

ГЕРБ върна мандата на президента

Снимка: Президентство на Република България

Автор: Economic.bg

Предложеният за министър-председател от ГЕРБ Даниел Митов върна президентския мандат за сформиране на правителство. Той коментира, че въпреки опитите на коалицията да проведе разговори с „Демократична България“ и „Има такъв народ“, те са проявили „незрялост“ и са отказали такива. Според Митов ГЕРБ са направили „прозрачно и честно“ усилие да сформират правителство като най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание.

Опит за правителство

„Бяхме подготвени с кабинет и с разговори по политики, но за съжаление партиите, с които смятахме, че можем да разговаряме проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Ние обещахме да не бавим мандата и да го върнем, ако не можем да съставим правителство, следваме процедурата и сме тук, за да върнем обратно даденият от Вас мандат“, каза Митов.

Президентът Румен Радев от своя страна каза, че "в близките дни" ще оповести кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в Народното събрание. "Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили", каза държавният глава.

България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритети“, заяви държавният глава и подчерта, че само легитимен кабинет, който се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата.

Коментари: 0