Германия вече не е най-големият вносител във Великобритания

Брекзит и коронавирусът са главните виновници за по-ниския внос в кралството

Германия вече не е най-големият вносител във Великобритания

Снимка: Unsplash

816 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китай измести Германия като най-големия вносител на стоки в Обединеното кралство за пръв път, откакто се води статистика за това. Рокадата идва отчасти заради нарасналото търсене на китайски текстил, използван в производството на маски и лични предпазни средства, показват официални данни.

Вносът на стоки от Китай в Обединеното кралство се е увеличил с 66% от началото на 2018 г., достигайки 16.9 млрд. британски лири през първото тримесечие на 2021 г., съобщи Службата за национална статистика. Вносът от Германия е спаднал с една четвърт за същия период до 12.5 млрд. британски лири. Европейският съюз като цяло остава най-големият търговски партньор на Обединеното кралство.

Китай бе първата водеща икономика, която се възстанови от пандемията и единствената голяма държава, която постигна растеж в световната търговия през миналата година. Ръстът на вноса в Обединеното кралство бе подкрепен и от повишеното търсене на китайски електрически стоки по време на наложените блокирания.

Германия бе най-доминиращият вносител в Обединеното кралство от началото на съвременното водене на статистика през 1997 г., с изключение на шест месеца в края на 2000 г. и началото на 2001 г., когато повече стоки бяха внесени от САЩ.

Национална статистическа служба на Великобритания заяви, че вносът от Германия е започнал да намалява от април 2019 г., съвпадайки с несигурността около Брекзит и поредицата от възможни дати за излизане от ЕС. Пандемията COVID-19 оказа тежест и върху производството и износа на автомобили в Германия в световен мащаб. Продажбите във Великобритания спаднаха през януари заради затварянето на автосалоните по време на обявените локдауни.

Данните показва още, търговията на Обединеното кралство с ЕС се е сринала с почти една четвърт в началото на 2021 г. в сравнение с три години по-рано като резултат от Брекзит и COVID-19.

Общата търговия, която включва внос и износ на стоки, със страни от ЕС е спаднала с 23.1% през първите три месеца на годината в сравнение с първото тримесечие на 2018 г. преди началото на пандемията и преди несигурността около Брекзит да стане забележима. Търговията със страни извън ЕС е спаднала само с 0.8% за същия период. Това е тенденция, която отразява въздействието на новите гранични проверки върху износа за континента по споразумението, договорено между правителството на Борис Джонсън и Брюксел.

Шест месеца след края на преходните договорки с ЕС, в доклад за оценка на въздействието върху търговията на пандемията и Брекзит, Националната статистическа служба заяви, че има доказателства за проблеми във връзка с новите търговски отношения, тъй като активността около пристанищата спада и британските износители се борят с нови документи.

Износът за Ирландия претърпя най-рязък пропорционален спад, наблюдаван и в Германия, Франция и Нидерландия.

Премиерът настоя, че прекъсването на търговията с ЕС се дължи на краткосрочни проблеми, които могат да бъдат преодолени навреме, тъй като и двете страни се адаптират към новите търговски отношения, като същевременно се стремят да сключват нови търговски сделки с други страни по света.

Бизнес лидерите обаче казват, че Брекзит идва с трайно по-високи разходи и с последствия за по-широката британска икономика. Наоми Смит, главен изпълнителен директор на проевропейската кампания, заяви, че бизнесът губи пари и е изправен пред по-високи разходи.

Те се борят да се справят със скъпо струващата бюрокрация, наложена им от сделката в последната минута на правителството с ЕС. За тях обещанията, че търговията с други страни ще се окаже в помощ, не са се сбъднали “, казва Смит.

Спадът в износа в началото на годината идва след бързо натрупване на запаси от британските фирми в края на 2020 г., целящи да се избегнат проблеми на границата. Търговията спадна през януари, тъй като бизнесът задържаше движението на стоки и намаляваше съществуващите доставки, преди активността постепенно да се засили.

Националната статистическа служба на Великобритания заяви, че макар да е трудно да се разграничи въздействието на Брекзит от последиците от пандемията, компаниите са се борили повече с ефекта от напускането на Великобритания от ЕС през последните месеци. Според доклада броят на компаниите, които отчитат Брекзит като основно предизвикателство, се е увеличил в началото на годината – замествайки COVID-19 като най-големия проблем на бизнеса.

Сред фирмите, които са изнасяли през последните 12 месеца, 38% казват, че допълнителните документи са предизвикателство за износа от февруари. Това бе така до април. Износът на храни и живи животни за Ирландия е изправен пред най-голям брой нови проверки, завършили със спад от 65.9% или около 300 млн. британски лири между декември и януари.

Коментари: 0