Германия одобри AstraZeneca за хора над 65 години

Органът по ваксинациите също така одобри периодът между първата и втората дози да се увеличи до 12 седмици

Германия одобри AstraZeneca за хора над 65 години

Снимка: БТА

Германският орган по ваксинациите одобри употребата на коронавирусната ваксина на AstraZeneca за хора над 65-годишна възраст, заявиха от здравното министерство, цитирани от Reuters. Целта на тази стъпка е да помогне за ускоряване на нестабилния процес по ваксинация в страната. Също така бе обявено, че Органът по ваксинация е препоръчал удължаване до максимум 12 седмици на периода между приемането на първата и втората доза – при по-голяма разлика ефективността пада.

Ваксина на AstraZeneca

„Това е добра новина за възрастните хора, които чакат ваксина. Вече могат да бъдат ваксинирани по-бързо “, казват от министерството. „Скоро ще издадем регламент за прилагане на двете препоръки.“

Германия първоначално отказа да разреши ваксината на AstraZeneca за хората на над 65 години, като заяви, че липсват доказателства от клинични изпитвания, потвърждаващи нейната ефективност за тази възрастова кохорта.

Но нарастващият обем данни, показващи ефикасността на AstraZeneca сред възрастните хора във Великобритания, доведоха до промяна на мнението в Берлин. Франция също облекчи забраната за прилагане на ваксината за хора на възраст над 65 години.

Решението на Германия беше в съответствие с препоръките на здравния регулатор на Европейския съюз, че втората доза от ваксината на AstraZeneca се прилага между четири и 12 седмици след първата.

В изявлението на здравното министерство не се споменава другата основна ваксина, прилагана в Германия – тази на партньорите Pfizer и BioNTech.

Министърът на здравеопазването Йенс Спан призова да се удължи разликата между прилагането на двете дози до шест седмици, за да се разтегли доставката.

Настоящите насоки на здравния регулатор на Европейския съюз са ваксината на Pfizer да се прилага на интервали от три седмици, в съответствие със собствените насоки на компанията.

Политиците са изправени пред нарастваща критика заради бавния темп на ваксинация в Германия, която изостава значително от лидерите Великобритания, Израел и САЩ.

Коментари: 0