Германия е съгласна Гърция да излезе от еврозоната

Немското списание \"Шпигел\" твърди, че канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле са променили позицията си за излизане на Гърция от валутния съюз

Германия е съгласна Гърция да излезе от еврозоната

Германското правителство излезе с нова позиция по въпроса за излизането на Гърция от еврозоната, която до момента бе отрицателна, предадоха Reuters и ТААС, позовавайки се на списание „Шпигел“.

Според изданието германският канцлер Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле са на мнение, че в момента еврозоната може да се оправи с евентуално излизане на Гърция от валутния съюз.

Причината за промяната на позицията е в това, че след пика на валутно-финансовата криза еврозоната е постигнала чувствителни успехи през 2012 г. „Опасността от разпространение на кризата е ограничена, защото се смята, че Португалия и Ирландия вече са се възстановили“, цитира Reuters единия от източниците на списанието.

Друг източник казва, че Европейският механизъм за финансово стабилизиране е ефикасен  и вече е налице. За момента няма германското правителство няма коментар за публикацията на „Шпигел“.

В нея пише още, че излизането на Гърция от еврозоната е почти неизбежно, ако лявата опозиционна партия СИРИЗА спечели изборите на 25 януари.

Коментари: 0