Германия ще върне хиляди бежанци към Балканите

Берлин затегна позицията си към икономическите мигранти

Германия ще върне хиляди бежанци към Балканите

В следващите няколко месеца Германия ще върне към Балканите хиляди бежанци, които не са получили убежище в страната, съобщи германският вътрешен министър Томас де Мезиер. Това се случва, след като Берлин затегна позицията си към икономическите мигранти на фона на рекордния наплив от хора в страната.

По думите на министъра през следващите седмици броят на върнатите бежанци и депортациите ще нарасне значително. „Федералната служба за миграцията и бежанците е натоварена със задачата да разгледа много молби за убежище преди Коледа”, каза министърът, като добави, че „десетки хиляди” отхвърлени кандидатури ще трябва да напуснат Германия.

Германските власти досега са експулсирали 11 000 души, а други 27 000 доброволно са напуснали страната с финансова помощ, каза още министърът. Германия очаква да посрещне 1 милион лица, търсещи убежище тази година. Много от тях идват от държави засегнати от войната като Сирия и Ирак, но значителен брой идват от безконфликтни страни на Балканите, предава БГНЕС.

Според официални данни Германия е получила 577 307 молби за търсене на убежище от януари до септември. От тях 66 311 са били от албански граждани, а други 32 258 са на косовари.

Коментари: 0