Германска компания може да е новият собственик на Ideal Standard

Най-голямото подразделение на компанията е „Идеал Стандарт – Видима“ в Севлиево

Германска компания може да е новият собственик на Ideal Standard
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Германската компания за санитарна керамика Villeroy & Boch може да купи дружеството Ideal Standard, което има и производство в България. Това става ясно от отговор на Villeroy & Boch по повод публикации в медиите относно планираната сделка. 

Разговорите за евентуалното придобиване все още са в ранна фаза и все още не са взети решения на ниво Съвет на директорите и на Надзорен съвет, подчертават от семейната германска компания.

„Възможно е Villeroy & Boch AG в бъдеще да се откаже от проекта или придобиването да не се осъществи по други причини“, се казва в съобщението.

От „Идеал Стандарт – Видима“ обясниха пред Economic.bg, че все още нямат официална позиция по случая от компанията майка и не могат да коментират.

От подразделението в България малко по-късно заявиха, че акционерите Anchorage Capital и CVC Credit Partners проучват всички потенциални възможности за осигуряване на стратегическото развитие на Ideal Standard. В позицията им се добавя, че това може да се случи като самостоятелен бизнес или в партньорство с други водещи играчи на пазара, особено като се има предвид успешното развитие на компанията и в контекста на продължаващата консолидация в санитарната индустрия.

Според доклада на изданието Manager Magazine, Villeroy & Boch почти ще удвои продажбите си с придобиването, но има проблеми с групата от собственици.

Базираната в Брюксел Ideal Standard, в която работят 9 500 души, беше собственост на финансовия инвеститор Bain Capital до 2018 г., който изпадна във финансови затруднения поради лихвените плащания и излезе от инвестицията си.

След това американските кредитори Anchorage и CVC Credit Partners преобразуваха облигациите си в капитал и оттогава управляват Ideal Standard.

Белгийско промишлено предприятие е със седалище в Завентем. Създадено е през 2007 г. при ликвидирането на американската компания American Standard, като поема нейното производство на санитарна керамика и санитарна арматура в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Най-голямото подразделение на Ideal Standard International е „Идеал Стандарт – Видима“ в Севлиево. Българската компания развива пазарите в Източна Европа с търговските марки Vidima и Ideal Standard. „Идеал Стандарт – Видима“ АД е сред най-големите и важни структури на компанията майка със своите два завода - за производство на санитарна арматура и за производство на санитарна керамика, дистрибуционен център, търговска организация „Клъстер България“ и европейските структури – Център за IT компетенции и Център за финансово обслужване.

Групата има производствени бази още в Египет, Чехия, Италия, Германия, Великобритания и Франция.

Статията е обновена на 24.1.2020 г. в 10:00 часа след получена официална позиция от „Идеал Стандарт – Видима“ относно запитване на Economic.bg за възможността за продажба на компанията. 

Коментари: 0