Петкова обеща газовата връзка с Гърция да е готова през октомври

От „Коринт Пайпуър“ увериха, че производството на тръби се реализира по график

Петкова обеща газовата връзка с Гърция да е готова през октомври

Завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) следва да приключи през октомври тази година и затова компаниите трябва да работят активно. Това стана ясно днес по време на среща на енергийния министър Теменужка Петкова с изпълнителните директори на проектната компания от двете страни, представители на доставчика на тръби – „Коринт Пайпуър“, на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – „Консорциум Тибей“.

Петкова каза, че въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

От „Коринт Пайпуър“ увериха, че производството на тръби се реализира по график. През месец февруари ще се осъществи доставката на необходимите тръби за изграждането на първите 47 км. от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС.

В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия.

Коментари: 0