Германската индустрия не оправда очакванията

Икономическото министерство в Берлин не очаква сериозни импулси в краткосрочен план

Германската индустрия не оправда очакванията
3635 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Индустриалното производство в Германия през септември не оправда предварителните прогнози, пише Bloomberg.

Икономическото ведомство съобщи, че сезонно изгладените данни показват ръст на показателя за промишлеността с 1,4% спрямо август, когато индустрията се сви с 3,1% - най-големият спад от януари 2009 г. насам. Производството за третото тримесечие е с 0,4% по-ниско спрямо предходното. Очакванията на анализаторите бяха средно за 2% ръст през септември.

Германската икономика регистрира спад през второто тримесечие на годината, подлагайки на съмнение възстановяването на стопанството в цяла Европа. Основна причина за това стана усложнената политическа обстановка между Общността и Русия, която оказа своите икономически ефекти. Данни за БВП за третото тримесечие са във фокуса на анализатори и полисимейкъри, след като на тях се възлагат високи очаквания да подкрепят мерките на ЕЦБ за икономически растеж.

Положителна новина, все пак идва от данните за инвестиционните стоки, чието производство е нараснало с 4,5% спрямо август.

„Инерцията в икономиката е възпрепятствана от неблагоприятната международна среда. Не се очакват сериозни импулси в краткосрочен план“, охладиха очакванията от Министерството на икономиката в Берлин.

Европейската комисия наскоро понижи очакванията си за икономическия растеж в еврозоната от 1,2 и 1,7% за тази и следващата година до 0,8 и 1,1%.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg