Германски компании се местят в България

При раздвижване на вътрешното потребление, икономиката ще тръгне в посока нагоре

Германски компании се местят в България
340 ~ 2 мин. четене

Компании от ИТ и автомобилния сектор водят преговори с Министерството на икономиката за нови инвестиции у нас. Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски в интервю за в. "Стандарт".

По думите му продължителния интерес за инвестиции към страната ни се дължи на ниските данъчни ставки у нас в ЕС и заради най-ниските разходи за производство. Той коментира, че предстоят важни срещи с германски компании от малкия и среден бизнес, които заради повишаващите се наследствени данъци в Германия. Друга причина за интереса им към България е ситуацията на китайския пазар.

Фирмите са представители на леката и хранително-вкусовата промишленост, сред тях има световно известни имена, добави Лукарски.

Една от причините да не се разчита на голям ръст в износа е забавянето на китайската икономика, която е основен пазар, посочва още министърът. Другата причина е, че през изминалата 2015 г. ние постигнахме много висок ръст на износа и е доста сложно да го надхвърлим, пояснява той.

При раздвижване на вътрешното потребление, икономиката ще тръгне в посока нагоре.

Според данни в български банки има доста пари на бизнеса и на частни лица. За да се раздвижи икономиката, трябва да се раздвижат и тези спящи пари, посочва министърът. По думите му това може да се стане чрез засилване на кредитирането, което ще доведе до ръст на производството, съответно на доходите и на потреблението. Обикновено нарастването на доходите идва с известно забавяне, така че ефектът от ръста ще се усети малко по-късно в джоба на българина.

„За 2015 г. сме горди да отчетем доста висок ръст на инвестициите, повече от 30%, като номиналният размер на преките инвестиции е 1,37 млрд. евро. Надяваме се през 2016 г. те да са в още по-голям размер”, казва Лукарски.

Подкрепи Economic.bg