Германските индустриалци са притеснени от щатските мита

Бизнес лидерите са разочаровани от липсата на значим резултат след срещата на Меркел и Тръмп

Германските индустриалци са притеснени от щатските мита
1384 ~ 2 мин. четене
Германският бизнес елит е разочарован от резултатите от срещата между канцлера Ангела Меркел и американския президент Доналд Тръмп, която се проведе в петък, пише Reuters. Лидерите на големи индустриални компании са притеснени от вносните щатски мита за стоманата и алуминия и са разочаровани, че не е постигнат напредък по време на разговорите.

Съединените щати наложиха вносни мита от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия през март, но за Европейския съюз бе даден гратисен период до 1 май. След тази дата зависи от Доналд Тръмп дали изключението ще бъде удължено, дали ще стане постоянно или ще отпадне.

„Съжалявам за факта, че посещението на канцлера във Вашингтон не постигна осезаем напредък по спорните въпроси между Германия и Съединените щати“, каза Дитер Кемпф, президент на индустриалния съюз BDI.

Меркел и Тръмп излъчиха разнопосочни послания по отношение на търговските взаимоотношения и НАТО, въпреки че опитаха да покажат топлина и приятелство.

По време на съвместната пресконференция в Белия дом Тръмп се оплака от търговския дефицит на САЩ с ЕС. Меркел пък каза, че всяко решение дали да се освободи блокът за постоянно от тарифите е в ръцете на президента.

„Заплахите за тарифи остават основна тежест за трансатлантическите отношения“, смята Кемпф.

Френският президент Еманюел Макрон също притисна Тръмп по темата с търговията. Двамата се срещнаха в началото на седмицата, точно преди посещението на Ангела Меркел в САЩ. Нито един от двамата обаче не е успял да убеди категорично Тръмп, че изключението за Европейския съюз трябва да бъде за постоянно.

„За съжаление, не изглежда, че ЕС ще бъде освободен от несправедливите тарифи на САЩ“, каза за Reuters Волкер Трейър от Асоциацията на немските индустриални и търговски камари (DIHK).
Подкрепи Economic.bg