Германският гигант Kostal мести още от производствата си в България

Компанията ще открие нови работни места в Пазарджик, където вече има завод

Германският гигант Kostal мести още от производствата си в България
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Германският гигант за автомобилни част Kostal мести част от производствата си от Словакия и Словения в България. Това потвърди пред Economic.bg Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на Борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria.

Производството на дружеството се мести в Пазарджик, където компанията има завод за модули за автомобилни уредби. Тя ще премести част от производството си от двете държави, което в момента се изпълнява от подизпълнители. Станиславов обясни, че у нас на принципа на индиректно изместване на производства работят 70-80% от компаниите.

„Те имат стимул да засилват позициите си тук и ще открият нови работни места“, обясни Станиславов.

Кметът на града Тодор Попов уточни пред БНР днес, че Пазарджик е предпочитан заради по-добрите бизнес условия и липсата на административен рекет.

„Цялото им производство идва в Пазарджик. Плюс цялата логистика, в България, тук при нас. Работниците ще стигнат цифрата, най-вероятно, 5000 души“, каза той. В момента в завода работят около 2000 души.

По думите му в момента  автомобилната корпорация строи общежитие и комплекс за услуги в близкото до Пазарджик село Добровница.  Там ще бъдат настанявани работници от чужбина, тъй като Пазарджик не може да отговори на нуждите от работна ръка на предприятието.

Станиславов обясни пред Economic.bg, че преместването на част от дейностите дори се е забавило заради Covid-19, но е добра новина и сигнал за икономиката ни.

Коментари: 0