Германското разузнаване: Бежанският поток се насочва към България

София не е подготвена, пише изданието „Билд“

Германското разузнаване: Бежанският поток се насочва към България

Поверителен доклад на Берлин предупреждава за пренасочване на бежанския поток към България. Това съобщават две големи германски медии, които са получили достъп до доклада.

Най-тиражният вестник „Билд” се е добрал до нов доклад на германското правителство, озаглавен „За развитието на ситуацията с мигрантите в България”. Докладът, който е поверителен, бил изготвен от структурата „Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция”, в която участват германската полиция и германското разузнаване BND.

Авторите на доклада предупреждават, че бежанският поток се пренасочва. Причините за това са мерките в Егейско море и каналджийските групи, които все по-силно се съсредоточават върху маршрута от Турция през България и сухопътен преход към Западна Европа. Според „Билд“ там от години действали съответните организирани структури.

В случай, че бежанският поток наистина се пренасочи, българската полиция, която и без това страда от липса на средства и персонал, можела да се окаже за известно време отвъд границите на възможностите си, посочва се още.

Същият доклад е цитиран и от информационният телевизионен канал NTV. „България продължава да демонстрира политическа решителност да се противопостави срещу евентуалната промяна на маршрута и срещу трафикантската престъпност”, пише в доклада според ntv. Но ако се отчете броят на мигрантите в страната, очевидно там съществуват „значителни пропуски при контрола на влизащите” и „засилена активност на каналджиите”, съобщава NTV и цитира данни, изнесени от вътрешната министърка Румяна Бъчварова, според които през първото тримесечие на 2016 година притокът на мигранти в България е спаднал с 30% спрямо предишната година, предаде БГНЕС.

 „След затварянето на тъй наречения Балкански маршрут и след мерките, предприети в Егейско море, трафикантите търсят нови пътища към ЕС. Броят на нелегалните мигранти в България расте вече от месеци. Правителството в София все по-осезаемо се чувства изоставено от ЕС. Оградите по границите с Турция и Гърция не предоставят достатъчна закрила, казват в София“, пишат от NTV. Те споменават и въоръжените граждански отряди, които тръгнаха на лов за бежанци, а в отговор на усиления вътрешнополитически натиск българското правителство оповести издигането на още огради. И в „Билд” става дума за новите огради и „ловците на бежанци”.

Щефан Майер от ХСС казва пред вестника следното: „Сега София е длъжна ефикасно да охранява външната граница на ЕС. В краен случай може да помогне агенцията на ЕС „Фронтекс”.

Коментари: 0