Гигантът Blackstone оцени българската Dynamo Software на $900 млн.

С инвестицията компанията може да се превърне в първия еднорог у нас

Гигантът Blackstone оцени българската Dynamo Software на $900 млн.

Красен Драганов, съосновател на Dynamo Software

Снимка: Dynamo Software

10486 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Основаната от българи технологична компания Dynamo Software бе оценена на 900 млн. долара (1.5 млрд. лв.), след стратегическата инвестиция на гиганта в дяловото финансиране Blackstone Growth. Освен него, средства ще вложи и фондът Francisco Partners Agility LP, който през 2017 г. придоби българската фирма. Размерът на инвестиция не се споменава. Казва се само, че средствата ще бъдат използвани за развитие и надграждане на продуктовата гама, за навлизане на нови пазари, както и за разширяване на talent hub-a в българския офис.

Стратегическата инвестиция е напът да превърне Dynamo в първата българска компания еднорог (компаниите, наричани еднорози, са частни компании, оценени на 1 млрд. долара или повече). По данни на Business Insider в света има близо 900 такива, като сред тях са Uber, Airbnb, SpaceX.

Финансови гиганти като Blackstone имат изключително сериозни и с хоризонт прогнози за развитието на инвестициите си. Мога да кажа, че за нас няма да е изненада, ако до няколко години застанем редом до мултибрандовете от официалния „Unicorn List“ на Fortune и българска технологична компания прескочи бариерата от 1 млрд. долара“, сподели основателят на Dynamo Software Красен Драганов.

Сделката може да бъде определена като успех не само за Dynamo, но за цялата индустрия в
България, тъй като Blackstone е най-големият алтернативен мениджър на активи в света. Фондът се характеризира с това, че търси дългосрочна стойност за инвестициите и компаниите, на които залага. Към края на 2020 г. управлява активи за над 684 млрд. долара, не малка част фокусирани към наука и технологии.

Пътят на Dynamo Software

Компанията е основана в София през 1998 г. под името Netage Solutions и с идеята да предлага дизайн на сайтове.

След като поработихме 1-2 години по уеб дизайни, видяхме, че това определено не е бизнес, с който можем да достигнем мащабите, които целяхме. Затова и трябваше да се преориентираме бързо към друга ниша. Заложихме на софтуерни услуги с голяма добавена стойност за клиента и така започна всичко“, коментира Красен Драганов.

Заедно с партньора му Дилян Павлов през 2000 г. извеждат Dynamo на американския пазар, където откриват офис в Бостън. Следва разширяване на бизнеса в Лондон, Сингапур и Хонконг. 17 години по-късно компанията е придобита от Francisco Partners.

Към днешна дата клиентите на Dynamo са над 1000 и управляват активи на стойност над 5 млрд. долара. Имат офиси в България, Лондон, САЩ, Сингапур и Хонконг. В България са позиционирани 120 души, които се занимават с разработването на иновативни финансови решения.

Подкрепи Economic.bg