Гимназистът, който спечели $300 хил.

Модерна технология позволи на тийнейджър да стартира успешна кариера на онлайн търговец

Гимназистът, който спечели $300 хил.

Снимка: The Verge

Младият предприемач Конър Бругеман от Ню Джърси решава да захрани сметката си, открита от баща му за него, с 10 хил. долара, спестени от него през последните две години от работа на случайни работни места.

Първоначално Бругеман използва капитала за закупуването на акции в няколко гигантски компании като Apple, Verizon и други, но впоследствие ликвидира всички позиции и залага на неизвестната American Community Development Group Inc., в категорията penny stocks (акции на стойност едно пени), листната на $ 0.003 за акция.

На следващата година той обръща $10 хил. за над $300 хил., като търгува евтини акции, което си е и рисковано начинание поради липса на информация и прозрачност.

Това, което прави той не е нещо ново, но технологията се е променила и го прави възможно. Преди 20 г. онлайн търговията беше невъзможна. Преди 10 г. вероятно бихте могли да направите това. Днес със суперкомпютрите, които носим в джобовете си, един младеж може да заложи спестяванията на живота си под масата, дори и по време на учебните часове.


На 14-годишна възраст Бругеман започва работа, първоначално през уикенда, а след това на непълен работен ден. Със събраните средства той си открил банкова сметка, но е останал недоволен от получените нищожни лихви.

Дядо му го насърчавал да опита онлайн търговия и баща му, бивш търговец на Wall Street, в крайна сметка се съгласил да стане негов попечител пред брокерската къща.

„Винаги съм говорил за славните дни и може би така съм го амбицирал“, казва баща му, който никога не е търгувал penny stocks – „...Никога. Не ми е в стила. Можете да спечелите или загубите много, много бързо“.

ACYD е бил първият удар на Бругеман. Производител на безжично оборудване за Wi-Fi системи. Той изслушва конференция, на която президентът казва, че може да има обратно изкупуване на акции, за да се опитат да бутнат цената до 1 цент. 4 дни по-късно младежът си купува няколко милиона акции по $ 0.003 всяка. След няколко дни, компанията официално обявява, че изкупува обратно акциите и цената им започва да се покачва.

В края на септември цената нараства над 1 цент, като неговото портфолио вече е на стойност $50 хил. През октомври тя достига 6 цента, 20 пъти повече и той вече има 200 хил. щатски долара. Той започва да продава всичко, когато цената пада обратно до 4 цента.

През март следващата година цената се понижава до 1 цент и сега вече възлиза отново на около $ 0.0036. Това му напомня за рисковете от волатилните инструменти за търгуване. „Мисля, че основното правило е, че при търговия на волатилни пазари, може да очаквате да загубите всичко. Има такъв риск“, казва той.

„Имаше моменти, в които съм залагал до последния долар и за щастие, това работеше всеки път“, допълва младежът.

Списанието The Vergе изучава историята на неговата сметка за търговия и банковия му акаунт. Половината от парите идват от тази сделка, а другата половина от стотиците извършени други малки сделки. Неговият успех е комбинация от вдъхновение и работа. Правейки добри проучвания и толерирайки риска, особено с дисциплината на бързото излизане от неизгодни сделки, за да се ограничат загубите.

Както при залаганията в казино, шансовете в търговията с тези инструменти са срещу вас. Волатилността и липсата на прозрачност правят прогнозирането кодирано. По-голямата част от времето той предпочита да е през мобилната търговия.

Той следи дълбочина на пазара Level 2, за да вижда къде са разположени купувачите и продавачите. Изпълнява поръчките си чрез платформа за търговия на брокерска фирма и използва мобилно приложение, защото на много места Java е блокиран.

Мобилният му телефон е бил конфискуван няколко пъти и учители са се свързвали с родителите.

Той е подал заявка за колеж и се надява да учи финанси, икономика и предприемачество. Но планира и собствен сайт за консултации, където посетителите могат да изучават стратегията му за търговия и да се запознаят с уменията му в частен разговор на цена от 2000 долара на година.

Въпреки, че The Verge не открива доказателства, че Бругеман подтиква последователите му да купуват някои акции в опит да се помогне за надуване на цената, природата на уебсайта има този потенциал. Това ще бъде първият случай.

Бругеман споделя, че е много внимателни, когато разкрива сделките си пред последователите и ги предупреждава за входа и изхода от всяка сделка. Досега той има само 16 души, на които изпраща сигнали по електронната поща.


Въпреки, че баща му е титуляр на сметката за търговия, той му дава пълна свобода в управлението на парите.

Макар че той превръща $10 хил. в доста пари, баща му от опит настоява да инвестира половината от печалбата си при по-нисък риск в дългосрочен план. "Вярвам, че той знае какво прави, като не рискува всичко в една сделка, но ако той загуби всички пари ще се почувствам виновен", казва той.

Бругеман скоро навърши 18 г. и се наслаждава на тази дейност в конкуренция с хора като него, дребни търговци, който той смята, че може да победи.

Изтеглете различните мобилни приложения, като кликнете тук.

Управлявайте $10 хил. виртуално и безплатно, при това без никакъв риск.

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в Комисията за финансов надзор: FRN 595450

Коментари: 0