Гласувайте за своя „Кмет на годината“

Порталът на българските общини организира петото, юбилейно издание на конкурса

Гласувайте за своя „Кмет на годината“
Стотици хиляди българи определиха кои кметове отиват на Големия финал на петия национален конкурс "Кмет на годината". Оспорваната онлайн надпревара на платформата kmetnagodinata.bg стартира още с началото на допитването - на 1 октомври. В първия етап хората гласуват за всички 265 кметовете в 10 категории до 12 октомври 2017 г. включително.

Вторият етап на гласуването започва на 13 октомври 2017 г. В 9 от категориите остават по 15 общини, получили най-много гласове. Те са разделени както следва: 5 малки, 5 средни и 5 големи общини. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души и голяма – с население над 50 000 души.

В 10-ата категорията - "Кмет на гражданите" може да се гласува за всички 265 общини до края на конкурса – 25 октомври 2017 г.

В категорията "Кмет на годината" битката тръгна много оспорвано. От кметовете на малките общини в надпреварата продължават управниците на Девня, Челопеч, Костинброд, Горна Малина и Тутракан, от средните - Стамболийски, Троян, Разград, Ботевград и Велинград. В онлайн допитването в раздела за големи общини във втория етап на конкурса преминават кметовете на Враца, Плевен, Велико Търново, Казънлък и Пловдив.

В категория "Паркове и градски среда" кметовете, събрали най-голям брой гласове в раздела за малка община, са Челопеч, Годеч, Раднево, Радомир и Чавдар. В средните общини в битката продължават Стамболийски, Троян, Поморие, Елин Пелин, Ботевград. Градоначалниците на големите общини, получили най-голяма подкрепа от първия етап са тези на София, Враца, Кюстендил, Русе и Ямбол.

Сред малките общини, които продължават напред в категорията "Туризъм, култура, фестивали и традиции" са Созопол, Тутракан, Ивайловград, Каварна и Годеч. В средните остават Гоце Делчев, Самоков, Смолян, Разлог и Поморие. Битката при големите в сферата на туризма ще е между Благоевград, Асеновград, Търговище, Варна и Пловдив.

С оспорвания си вот гражданите изпратиха на финала в категорията "Ефективно управление на проекти" кметовете на Белица, Радомир, Луковит, Черноочене и Банско (за малки общини); на Гоце Делчев, Поморие, Сандански, Козлодуй и Тетевен (за средни общини) и на Габрово, София, Враца, Шумен и Перник (за големи общини).

Гражданите на България оцениха и усилията на кметовете и екипите им да създадат условия хората да спортуват. В категорията "Спорт и младежки политики" във втори етап на конкурса в раздела за малка община в битката остават Стражица, Ковачевци, Долни чифлик, Перущица и Сопот; за средни - Самоков, Първомай, Дупница, Панагюрище и Горна Оряховица; а при големите - Стара Загора, Бургас, Петрич,  Добрич и Кърджали.

Оспорвана битка тече и в категорията "Иновации, наука и образование". Там най-високо бе оценена работата на кметовете на Ивайловград, Крумовград, Сливница, Тутракан и Приморско (за малка община); на колегите им Ботевград, Добричка, Елин Пелин, Панагюрище и Свиленград (за средна община); на Русе, Габрово, Добрич, Враца и Пловдив (за голяма община).

Според вота на хората най-много за развитието на инвестициите и разкриването на нови работни места в регионите са направили кметовете на Сливница, Златоград, Костинброд, Луковит и Крумовград при малките общини. Същата висока оценка е и за управниците на Елин Пелин, Аксаково, Велинград, Самоков и Силистра при средните общини, както и за Димитровград, Бургас, Пловдив, Благоевград и София.

Най-много овации в категорията "Подкрепа за БГ производителите - фермерски пазари в града" събират Крумовград, Симитли, Чипровци, Ново село (Видин), Баните (Смолян) в раздела за малки общини. При средните общини гражданите избраха с вота си напред в надпреварата да продължат кметовете на Панагюрище, Стамболийски, Елин Пелин, Разград и Разлог. Мощно рамо и висока оценка за подкрепа на родните производители събираха и управниците на големите общини Кърджали, Велико Търново, София, Плевен и Казанлък.

Най-силни във внедряването на нови технологии в категорията "Tech City" според оценката на хората са кметовете на Девня, Ивайловград, Костинброд, Банско и Челопеч (за малки общини); на Елин Пелин, Панагюрище, Стамболийски, Разград и Павликени (за средни общини); на София, Бургас, Пловдив, Велико Търново и Габрово.

В следващите 13 дни България ще избере победителите в 10-те категории. Кметовете, събрали най-голяма подкрепа в конкурса, ще бъдат отличени на официалната церемония "Кмет на годината 2017" на 27 октомври, петък, от 13:00 часа в София Тех Парк. Тя ще бъде излъчена вечерта в ефира на БНТ1.
Церемонията се провежда със специалното съдействие на: Изворна вода Бачково, Апартхотел Лъки Банско, БИЛЛА България, ЧЕЗ България, Опел, Виваком, Екопак и други.
Коментари: 0