Главният прокурор поиска имунитета на депутат от БСП

Светла Бъчварова е нанесла финансови щети на Селскостопанска академия

Главният прокурор поиска имунитета на депутат от БСП
288 ~ 2 мин. четене

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Народното събрания за снемане на имунитета на депутатът от БСП Светла Бъчварова – Пиралкова.

Причината за искането за свалянето на имунитета на народния представител са доказателства, че Бъчварова е нанесла голяма финансова вреда на Селскостопандска академия. Когато тя е била председател на УС на Селскостопанската академия, съзнателно е сключила неизгодна сделка, което е довело до 1 326 671, 36 лв. щети.

От Прокутатурата обясниха, че случаят е особено тежък, а доказателствата са събирани по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура. Имунитетът на Светла Бъчварова обаче е законова пречка за наказателно преследване, заради което Цацаров е сезирал парламента.

Светла Бъчварова – Пиралкова е била председател на Управителния съвет на Стопанската академия от 4 юли 2008 г. до 28 юни 2011 година. Със заповед от 21 юли 2009 г. земеделският министър е предоставил за ползване на Академията 9 726,224 дка земеделски земи. Те се намирали в землището на селата Стражица и Карвуна, пише News.През август същата година Бъчварова сключила договор за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД. Той е сключен за срок от 10 години, без решение на Управителния съвет на Селскостопанската академия.

„Литекс Комерс“АД е следвало да заплаща на академията 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар. Софийската градска прокуратура е възложила агротехнически и икономически експертизи. Те са доказали, че в периода на сключване на сделката арендната цена за тези райони от 70 до 80 лева.

Така при реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за академията би могла да бъде в размер на 680 835,68 лева. С неизгодния договор на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева, поясняват още от държавното обвинение.

Подкрепи Economic.bg