Глоба от 6 млрд. евро заплашва Google

ЕС подготвя обвинения срещу компанията за нарушения на антимонополното законодателство

Глоба от 6 млрд. евро заплашва Google
164 ~ 1 мин. четене
Глоба до 6 млрд. евро грози американския технологичен гигант Google. Европейският съюз се готви да внесе обвинения срещу компанията за злоупотреба с доминиращата й позиция в интернет, съобщава Ройтерс, цитирайки "Уолстрийт Джърнъл" и "Файненшъл таймс". Според изданията обвиненията ще бъдат внесени още днес, но източници на Ройтерс твърдят, че подготовката на делото може да отнеме и няколко месеца.

Европейската комисия разследва практики на Google от 2010 г., след като конкуренти като "Майкрософт" се оплакаха от доминиращата позиция на компанията при интернет търсенето. Google е заподозряна, че mfijdls l по-благоприятно положение свои услуги чрез начина на показване на резултатите от търсенията, което вреди на конкуренцията и ограничава избора на потребителя. Става дума за услуги за пътешествия, покупки и карти.

По подобно обвинение Европейският съюз може да наложи глоба до 10% от оборота на компанията, което в случая на Google се равнява на над 6 млрд. долара.  Пресконференцията се очаква днес в 10.00ч. централно европейско време.

Официални лица от ЕК обявиха, че комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер ще направи днес важно изявление относно Google след редовната седмична среща на комисията. 

Отделно от този случай, Вестагер ще започне разследване срещу операционната система Android на Google, твърди Файненшъл таймс. Разследването отново е за злоупотреба с доминантното положение на софтуера за реклама на собствени услуги.

Подкрепи Economic.bg